Caroline/ maart 4, 2019/ Interviews/ 0 reacties

Veel mensen die in een burn-out terecht komen, krijgen op dat ogenblik een wake up call. Ze leven niet zoals ze eigenlijk zouden willen leven. Zo verging het ook Katleen Straetmans. Vanuit haar burn-out ontstond een eigen persoonlijke groei. Deze persoonlijke groei wil ze nu  doorgeven aan anderen via de Ontknooping, waar ze mensen inspireert en bewust maakt van hun potentieel én de patronen die hen weerhouden om in dat potentieel te gaan staan. Zo ondersteunt zij dagelijks de persoonlijke groei van haar klanten.

Katleens missie is tot een duurzamere wereld komen, waarbij mens en aarde meer in balans zijn.

Wat is jouw missie?

Mijn missie is tot een duurzamere wereld komen, waarbij mens en aarde meer in balans zijn. Die missie ligt ook aan de basis van mijn 15 jaar bij de Gentse milieudienst. Ik heb me toen met hart en ziel ingezet, maar ik heb het gevoel dat ik nu als coach meer impact heb dan toen als directeur-manager. Eens het besef ontstond dat alles bij jezelf begint, kon ik niet meer terug. Zo is mijn pad gaandeweg duidelijk geworden.

In een artikel over de Maya-kalender stond een mooie quote:

Werken aan de opwarming van de aarde begint bij je eigen innerlijke verhitting. Wij zijn innerlijk verhit, we zijn druk en gestrest. Om de weg naar onze eigen natuur terug te vinden, hebben we de natuur als rolmodel nodig. En éénmaal wij minder verhit zijn, zal dit zich terugvertalen naar de planeet.

Dit vat de basis voor mijn missie goed samen. Ik wil via de natuur mensen begeleiden naar hun eigen natuur. Finaal zal dit ook een impact hebben op onze planeet.

Dit indachtig heb ik mijn missie uitgewerkt in de volgende drie stappen.

  1. Mensen door bewustwording hun persoonlijke missie laten ont-dekken en hen ondersteunen bij de vormgeving ervan
  2. Duurzame veranderingen bewerkstelligen binnen organisaties via de mens
  3. Bewuste organisaties creëren als motor voor een meer duurzame maatschappij

Zelf zie ik mijzelf doorheen deze stappen voornamelijk als richtingaanwijzer, sparring partner en inspirator. Door mijn rol ondersteun ik de persoonlijke groei van anderen, waardoor de verhitting kan verminderen. Zo werk ik elke dag aan een duurzame wereld.

Hoe ondersteun jij klanten in hun persoonlijke groei?

Als groeicoach wil ik mensen laten groeien door ze bewuster te maken van hun potentieel én van de patronen die hen blokkeren. Ik hou ze een spiegel voor waarin ze zichzelf kunnen waarnemen indien ze hun eigen potentieel zouden leven. Hiervoor gebruik ik, naast klassieke coachtechnieken, ook een combinatie tussen Maya astrologie en Westerse astrologie in een gidstraject.

Het gidstraject brengt mensen terug in contact met de blueprint van hun eigen levenspad. Ik geloof immers dat we incarneren met een bepaald doel, om te groeien als ziel. Alleen is het merendeel onder ons ergens de draad kwijt geraakt. Via dit programma wil ik mensen die draad laten (h)erkennen, zodat ze weer kunnen aanknopen.

Zelf zie ik mijzelf doorheen deze stappen voornamelijk als richtingaanwijzer, sparring partner en inspirator. Door mijn rol ondersteun ik de persoonlijke groei van anderen, waardoor de verhitting kan verminderen.

Hoe ontstond voor jou de combinatie tussen Maya astrologie en Westerse astrologie?

De Maya-kalender leerde ik ‘bij toeval’ kennen. Midden in mijn burn-out ontstond een toevallig gesprek op het terras van de B&B van een vriendin aan zee, waar ik af en toe naar toe ging om tot rust te komen. Als wetenschapper (ik ben ingenieur van opleiding) was ik aanvankelijk wat kritisch. Lees gerust sceptisch. 😉 Toen die persoon mijn kwaliteit (trouw blijven aan je hart & ziel) en levensthema (luisteren naar je lichaamswijsheid) benoemde, had ze mijn volledige aandacht. Dat was de nagel op de kop! Ze had meteen de kern van mijn burn-out te pakken. Sindsdien ben ik mij verder gaan verdiepen in de Maya-astrologie en hoewel ik vaak voelde dat het klopte, vond ik het moeilijk om het concreet te kunnen vatten.

Daarom ben ik binnen de Westerse astrologie op zoek gegaan naar een meer concrete handleiding. Met al die huizen en planeten is dat ook geen sinecure. Dus ook dat heb ik, na een intense verdiepingsfase, losgelaten.

Tot op een gegeven moment, toen ik er helemaal niet mee bezig was, me te binnen viel dat ik de tonen van de Maya-kalender kan combineren met de huizen van de Westerse astrologie. Hierdoor kon ik de -relatief eenvoudige- informatie van de Maya-kalender concreter maken door ze te linken aan de levensdomeinen (de huizen uit de Westerse astrologie) waarop ze van toepassing zijn. En dit systeem bleek nog te werken ook!

Welke tips kun jij meegeven om je ware zelf meer ruimte te geven?

Mensen worden meer gestuurd door overlevingspatronen dan we beseffen. Als deze overlevingspatronen (zoals pleasen, je best doen, op de achtergrond verdwijnen of net de aandacht claimen) aan het stuur staan, dan krijg je sowieso misverstanden.

  1. Hecht belang aan je eigen waarheid
  2. Wees onberispelijk in je woorden
  3. Vat niets persoonlijk op
  4. Ga niet uit van veronderstellingen
  5. Wees kritisch, maar leer te luisteren

De laatste 4 tips zijn afkomstig van inzichten van de Tolteken. Veel van de oorzaken waarom mensen niet in hun ware zelf blijven staan, zijn terug te brengen tot mis-communicatie. Mensen worden meer gestuurd door overlevingspatronen dan we beseffen. Als deze overlevingspatronen (zoals pleasen, je best doen, op de achtergrond verdwijnen of net de aandacht claimen) aan het stuur staan, dan krijg je sowieso misverstanden. Communicatie is dus een belangrijk startpunt om je ware zelf meer ruimte te geven.

Daarnaast is het noodzakelijk om naar je eigen intuïtie te leren luisteren. Mensen zeggen vaak dat ze niet bij hun intuïtie kunnen, maar als ik doorvraag, zit vooral de ratio in de weg. Ze weten wat ze moeten doen, maar redeneren het weg.

Wat zou jij aan jouw 18-jarige zelf mee willen geven?

Wees vooral trouw aan je eigen waarheid. Die heb ik doorheen de jaren eens te veel verloochend omdat ik harmonie in mijn omgeving belangrijker achtte. Achteraf gezien ging het om een schijnharmonie, omdat ik innerlijk vaak spanningen ervaarde.

Nu vind ik het belangrijk om regelmatig tijd te nemen voor mezelf zodat ik contact kan maken met mijn eigen kern. Van daaruit kan ik het leven leiden dat in lijn ligt met wie ik ben.

Wees vooral trouw aan je eigen waarheid.

Wat wens jij voor je toekomst?

Geen idee waar ik over 5 jaar sta, maar als ik bezig ben met andere mensen bewust maken van hun eigen mogelijkheden om hun leven en het welzijn van de aarde in eigen handen te nemen, dan ben ik tevreden. De vorm doet er voor mij niet toe, de inhoud des te meer. Wie meer over mij wenst te lezen, kan terecht op mijn website Ontknooping.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.