Caroline/ juni 4, 2018/ Naturopathie/ 0 comments

Ons temperament is een unieke combinatie van de 4 verschillende elementen: water, vuur, lucht en aarde. Deze elementen hebben positieve en negatieve kernkwaliteiten in zich. Vaak zien we meer negatieve kernkwaliteiten bij personen die uit balans zijn. Hieronder vind je 4 verhalen van personen die je een blik geven in één van de elementen zodat deze wat tastbaarder worden.

De kernkwaliteiten van Sophie, een watertype

Sophie is een watertype met veel positieve kernkwaliteiten. Voor anderen komt ze heel vriendelijk en altruïstisch over. Ze staat steeds klaar voor anderen en verleent hulp waar nodig. Haar temperament is eerder gelijkmoedig en kalm. Toch is het niet allemaal peis en vree bij Sophie. De laatste maanden heeft ze erg veel stress doordat haar partner veel naar het buitenland gaat. Hierdoor begon ze vocht op te houden en kreeg ze meerdere klachten. Ook merkten haar vrienden op dat ze meer passief en ongeïnteresseerd leek. Soms zelfs op het koele af. Steeds leek ze weer te twijfelen over haar keuzes en liet ze deze liefst door anderen maken door zeer wazige taal te gebruiken. Toen ze doorhad dat de eenzaamheid voor haar veel problemen veroorzaakte, besloot ze om zich aan te sluiten bij een hobbyclub voor de avonden dat haar partner van huis was. Snel verdwenen haar negatieve kernkwaliteiten naar de achtergrond en hield ze minder vocht vast.

Jan maakte de evolutie van negatieve naar positieve kernkwaliteiten

Jan kon weer onbezorgd genieten toen hij zijn evenwicht hervond.

Erik het vuurtype met leverklachten

Erik had al een paar jaar stevig in het glas gekeken tijdens het weekend. Zijn eetpatroon bestond vooral uit vette en eiwitrijke voeding met weinig groenten en fruit. De laatste maanden kreeg hij steeds meer last van zijn galblaas en lever. Hij kreeg vaak het verwijt dat hij nogal arrogant en zelfingenomen was. Ook merkte hij zelf dat hij vaak impulsief beslissingen nam. Naar zijn kinderen kon hij zeer vitterig zijn en dogmatisch. Dit was niet de Erik die hij kende van vroeger. Toen hij aan de slag ging met de omgevingsfactoren waardoor hij uit balans geraakt was, veranderde zijn persoonlijkheid geleidelijk. De negatieve kwaliteiten werden minder en de positieve namen toe. Erik stond terug vurig en enthousiast in het leven. Hij was overtuigend, maar niet onbuigzaam. Een fout wordt grif toegegeven waar hij een aantal maanden geleden nog zou doordrammen over zijn gelijk.

Maaike vond haar levenslust terug

Maaike is een luchttype met een eerder losbandig en extravagant leven. Haar vrienden hoorden heel veel fantastische en naïeve plannen, die niet realistisch te noemen waren. Daarnaast was ze zeer ijdel en plaagziek. Ze vonden het op den duur niet meer fijn om in haar buurt te zijn en lieten haar links liggen. Hierop ontstonden maagklachten bij Maaike. Nadat zij haar omgeving veranderde genoot zij van zorgeloosheid en vrolijkheid zonder dat ze doorsloeg in roekeloosheid. Het was fijn om in haar buurt te vertoeven, want ze was speels, spontaan en tolerant. Ook breidde haar vriendengroep aanzienlijk uit doordat ze contactrijker was. Haar levenslust was terug en de maagklachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Maaike vond haar levenslust terug.

Maaike vond haar levenslust terug.

Jan geraakte bevrijd uit zijn starre houding

Een aardetype als Jan kan zeer vasthoudend worden als ze in de problemen komen. Zijn perfectionisme speelde hem erge parten. Constant speelden gedachten in zijn hoofd over de veiligheid van zijn kinderen. Hij was een overbezorgde ouder die zijn kroost overbeschermde en blokkeerde. Daarnaast vluchtte hij in zijn werk en draaide elke euro twee keer om voor hij hem uitgaf. Elke ochtend als hij uit zijn bed stapte voelde hij zich stijf in zijn gewrichten. Toen zijn energie en leven terug in beweging kwam ontdekte hij dagelijks meer positieve kwaliteiten. Deze waren ondergesneeuwd geraakt door de jaren. Jan was een echte rots in de branding waar je op kon rekenen. Hij is zeer betrouwbaar en gewetensvol. Ook is het een echte doorzetter met veel gezond verstand. Naarmate de negatieve kwaliteiten verminderden en de positieve meer naar voor kwamen, verdwenen ook zijn gewrichtsklachten.

De gemene deler tussen Sophie, Erik, Maaike en Jan

Alle vier de personages uit de verhalen werden geconfronteerd met een negatieve expositie (of omgevingsfactoren) waardoor ze steeds meer uit hun evenwicht werden gehaald. Er ontstonden steeds meer negatieve kernkwaliteiten en bijhorende gezondheidsklachten. Door de levensstroom terug op gang te trekken en de stress te verminderen of beheersbaar te maken, verminderden de negatieve kwaliteiten en werden deze vervangen door positieve.

De negatieve kernkwaliteiten van de 4 verschillende types vind je in onderstaande tabel:

VuurWaterLuchtAarde
DoordrammendWilszwakteOnstabielGeblokkeerd
OverdonderendTwijfelzuchtigLosbandigVasthoudend
ArrogantIndirectVerwaarlozingOverbezorgd
LeugenWazigGrilligOnveilig gevoel
FanatiekGemakzuchtSlordigPerfectionistisch
ZelfingenomenOnzekerUitgelatenSaai
OnverbiddelijkTraagAsociaalAfstandelijk
ImpulsiefOpofferendNonchalantTerughoudend
TirannieSloofOpschepperAchterdochtig
MeedogenloosSchuchterVrijpostigWerkverslaafd
EgocentrischEgoïstischOppervlakkigMelancholiek
BrutaalEenzaamheidPlaagziekHarteloos
OnbuigzaamZwalkendRoekeloosNiet van de tijd
OnstuimigKoelLichtzinnigHard
BezetenTreuzeligExtravagantOerconservatief
VijandelijkPassiefGewiekstDom
VitterigOngeïnteresseerdFantastischFantasieloos
DogmatischBijgeloofOnnadenkendDwangmatig
VechtlustigGoedgelovigIJdelEerzuchtig
AutoritairLuiHaarkloverijLetterlijk
HaatTamWisselvalligBekrompen
DemagogischChaotischOnverschilligZelfverwijt
HooghartigKleinhartigVerkwistendGierig
WraakzuchtigOndoorgrondelijkWerkschuwKoppig
HeerszuchtigSolitairNaïefNiet vergeven

De positieve kernkwaliteiten van de 4 types vind je in onderstaande tabel terug:

VuurWaterLuchtAarde
WilskrachtBereidwilligBeweeglijkStabiel
OvertuigendInlevingsvermogenVrijheidZorgzaam
DirectMedegevoelZorgeloosGebondenheid
WaarheidOprechte gevoelensRelativerendZekerheid
GeestdriftigKalmteVlotOrdelijk
ZelfvertrouwenAanvoelendVrolijkErnstig
VastberadenVriendelijkContactrijkFormeel
EnergiekOnbaatzuchtigUitbundigGereserveerd
LeidingHulpverleningJoviaalBetrouwbaar
OnbevreesdMededogendGenietenWerklustig
ZelfbewustAltruïstischLevenslustigLevensvreugde
IdealismeMystiekLuchthartigTrouwhartig
DoelgerichtBuigzaamAvontuurlijkHonkvast
VurigFijngevoeligVrijgevochtenDeugdzaam
EnthousiastBegrijpendVooruitstrevendBehoudsgezind
StrijdlustigDagdromenIntelligentGezond verstand
KritischVerwonderingFantasierijkNuchter
Hoge moraalIngetogenImprovisatiePlanmatig
PlichtbewustDienstbaarAmbitieusEergevoel
GeëngageerdHulpvaardigScherpzinnigConcreet
HartstochtMinzaamRuimdenkendPlichtsgetrouw
PrincipieelGelijkmoedigSpontaanGewetensvol
OpenhartigGoedhartigRoyaalSpaarzaam
SlagvaardigVergevensgezindSpeelsVolhouden
GalantSolidairTolerantRechtvaardig

Merk je zelf dat je meer negatieve kernkwaliteiten herkent dan positieve? Dan boek je best een kennismakingsconsult. Zo gaan we samen na waar jij jouw leven kan bijsturen om meer levenskwaliteit te ervaren.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.