Caroline/ augustus 16, 2020/ Psychologie/ 0 comments

De laatste weken is er erg veel woede en agressie in de lucht. De hitte van de voorbije periode zal daar geen deugd aan gedaan hebben. Maar wat me vooral opvalt is hoeveel er geprojecteerd wordt. Projectie is voor jou misschien geen nieuw begrip. Aangezien het momenteel zo actueel is, wil ik er wel eens wat extra licht op schijnen.

Wat is projectie?

Projectie is een psychologisch concept waarbij je eigenschappen van jezelf bij de ander gaat leggen. Je kunt het vaak opmerken in een ruzie. Een ruzie heeft meestal verwijten die het vergezellen. Zoals het oud Chinees spreekwoord aangeeft, wijzen er steeds 3 vingers naar jezelf als je wijst naar iemand. Kijk dus eens naar de verwijten die jij gooit naar een ander. Wat zeggen deze over jou?

Je doet dus als het ware alsof deze (meestal slechte) eigenschappen niet van jou zijn, maar van de ander. Zoals je misschien al kunt inschatten, zul je hierdoor niet je volledige potentieel leven. Het kan zelfs zijn dat je steeds dezelfde spiegelervaringen krijgt om jou erop te wijzen dat dit stuk wel degelijk van jou is. Zolang je deze spiegelbeelden niet herkent als de jouwe, zullen ruzies blijven ontstaan.

Projectie ontstaat als jij de ander niet als spiegel ziet.
De ander houdt jou steeds een spiegel voor.

Projectie in de horoscoop

Ook in de horoscoop zijn bepaalde domeinen gevoeliger om geprojecteerd te worden op de ander. Zo gaat een vrouw vaker haar Zon weggeven aan haar partner en een man zijn Maan. Herken jij jou niet in je sterrenbeeld? Ga dan eens kijken of je deze eigenschappen misschien allemaal toeschrijft aan jouw partner. Alle eigenschappen die je niet als van jezelf beschouwt, ga je ergens anders neerleggen via het mechanisme van projectie.

Twee andere gebieden waar projectie vaak terugkomt in de horoscoop is het 7de huis van de één-op-één relaties en het 8ste huis van de levensdrift en de doodsdrift. Dit zijn 2 huizen die erg gevoelig zijn aan het mechanisme van projectie door hun aard. Het 7de huis wordt vaak geduid als de partner waarnaar je op zoek bent. De planeten en eigenschappen die daar vertoeven worden dan gezocht in de ideale partner. Ware het niet, dat je deze eigenschappen eerst in jezelf moet vinden en erkennen om die levenspartner op een gezonde manier tegen te komen.

Relaties waarin de eigenschappen van het 7de huis op de ander zijn geprojecteerd, zullen steeds veel ruzies en strubbelingen met zich meebrengen. Misschien voelt de ander wel dat jij zaken en verantwoordelijkheden bij hem of haar legt? Door het contact met die ander en de spiegel die zij vormen, krijg je de kans om die eigenschappen zelf op te nemen. De vraag is vooral of jij hiermee aan de slag gaat.

In de spiegel kijken
In de spiegel kijken vraagt veel moed.

Het 8ste huis wordt vaak als moeilijk ervaren om de verantwoordelijkheid over te nemen. Er ligt namelijk een essentiële strijd in verborgen tussen leven en dood. We vinden er de angst om te leven en de angst om te sterven terug. Niet de gemakkelijkste thema’s dus om mee om te gaan. We zijn daardoor vaak heel erg blij om de planeten en eigenschappen van dit huis bij de ander te leggen. De doodsangsten worden hierdoor opgewekt door een externe ander waartegen we kunnen vechten. We kunnen ons ervan afzetten. Dit voelt gemakkelijker dan de confrontatie met onszelf aangaan. 

Wat is de oplossing?

Een horoscoop bestaat niet voor niets uit een cirkel. Het gaat erom om al die verschillende en soms tegenstrijdige eigenschappen in jouw persoonlijkheid te integreren. We moeten een geheel worden met onze goede en slechte kanten. Om dit te verwezenlijken, hebben we een heel leven. Het is dus niet zo dat jij nu al al die stukjes moet geïntegreerd hebben.

Projectie zal heel ons leven eigen zijn aan ons menszijn. Het belangrijkste is dat je leert om te herkennen wanneer je zaken op de ander projecteert. Merk je dit op? Neem er dan de verantwoordelijkheid voor en kijk waarom je dit specifiek doet. Onze relaties zijn spiegels die ons helpen om te groeien, zolang we in de spiegel kunnen kijken en deze niet kapot gooien. Wil jij aan de slag met die blinde vlekken? Dan is een astrologisch consult sowieso iets voor jou. Boek hem nu!

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.