Caroline/ januari 31, 2017/ Psychologie/ 0 reacties

Aangezien ik niet van verjaardagen houd, kreeg ik onlangs mijn niet-verjaardagscadeautje: een bullet journal.

Bullet journal?

bullet journal voordelen tracking

Van blanco naar nuttige tool

Sinds deze week ben ik dus begonnen met een bullet journal. Dit is een combinatie tussen een dagboek, een to do-lijst, handige lijsten, een maandoverzicht, maaltijdplanner,… Het enige dat je nodig hebt om dit te starten is een blanco schriftje, indien mogelijk eentje met stipjes (om rechte lijnen te trekken) en een stiftje.

De opzet is zeer eenvoudig. Je begint met een inhoudstafel, waarna je een aantal jaarlijkse pagina’s kan toevoegen. Verder vul je dan maandelijks pagina’s in die over de huidige maand gaan en voeg je elke week een wekelijkse tab toe. Dagelijks kun je dan een korte to do lijst maken. Aangezien je steeds van een blanco schrift begint kun je de bullet journal naar eigen smaak invullen en onderweg aanpassen.

Hieronder vind je een filmpje met een mogelijke opzet van een bullet journal:

9 voordelen van een bullet journal

  1. Gemakkelijke manier om cycli bij te houden: Zo ben ik nu aan het experimenteren om mijn menstruatiecyclus en humeur te vergelijken met de maanscyclus.
  2. Dagelijkse gezondheidsstatistieken: Het is mogelijk om verschillende zaken bij te houden en in een grafiek te zetten. Zo kun je dagelijks je slaappatroon in kaart brengen of hoeveel glazen je gedronken hebt.
  3. Goede gewoontes: Elke maand kun je een tab toevoegen met goede gewoontes zodat je kunt bijhouden hoe vaak je effectief hetgeen gedaan hebt, dat je je had voorgenomen. Hierdoor kun je maandelijks je doelen bijstellen
  4. Dankbaarheidsdagboek: Het is perfect mogelijk om dagelijks 3 zaken op te schrijven waar je dankbaar om bent. Dit kan een goede oplossing zijn voor mensen die momenteel veel moeite hebben met het vinden van dagelijkse lichtpuntjes
  5. Dagboek: Pagina’s kunnen worden toegevoegd om fijne herinneringen op te tekenen of op te schrijven.
  6. Lijstjes: Het is handig om een lijst aan te leggen van boeken die je nog wilt lezen. Ook de seizoensgroenten of andere maandgerelateerde zaken zoals een budgetplanner kunnen worden toegevoegd.
  7. Overzicht in taken: Er staat bij mij ook een huishoudplanning in zodat ik kan zien hoe regelmatig ik bepaalde taken doe.
  8. Concepten: Als je een idee hebt voor een maaltijd of een vage nota over de outfit van morgen, dan kan deze perfect in je bullet journal om later verder uit te werken
  9. Betere planning: Je begint de dag met meer focus doordat je jezelf enkele doelen vooropstelt. Hierdoor krijg je soms meer grip op je dagelijkse belasting. Het kan ook een leuke methode zijn om op het eind van je dag te ontdekken dat je veel meer gedaan hebt vandaag dan je eigenlijk vermoedde.
te veel apps bullet journal

Bullet journal vervangt een heleboel apps

Voor mij is het een systeem die mij goed bevalt. Daarnaast heb ik een heleboel apps om mij te helpen met mijn dagelijkse organisatie, waar ik het later nog over zal hebben, maar toch is dit een methode die voor mij het best werkt naar dagelijkse opvolging. Je voegt hier immers veel zaken samen. Op den duur had ik te veel apps, waardoor ik ze niet meer allemaal bijhield. De bullet journal voegt alles samen in een handig formaat.

Zijn jullie al bekend met de bullet journal? Welke sheets lijken jullie wel fijn om te implementeren in een journal? Wat zijn jullie ervaringen? Laat het mij gerust weten in de comments.

Wil jij jouw agenda afstemmen op de kosmische cycli van het moment? Schrijf je dan nu in voor de gratis wekelijkse inspiratiebrief.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.