Caroline/ juli 30, 2018/ Interviews/ 0 comments

Burn-out is een term die we allemaal wel kennen, maar heb je ooit al gehoord van een seksuele burn-out? Seksuele burn-out kun je kort door de bocht vertalen als een burn-out in je seksuele relatie. Het zet je relatie onder druk en tevens je gezondheid. Aangezien over seksualiteit nog steeds een enorm taboe heerst, ging ik in gesprek met Leen Vangeebergen over haar werk en leven. Leen helpt vrouwen terug in vuur en vlam komen na een seksuele burn-out. Vanaf oktober 2018 komt er zelfs een boek over uit van haar hand. Hoog tijd om haar eens aan de tand te voelen zodat jouw liefdesleven niet die weg dient te gaan.

Leen Vangeebergen helpt vrouwen uit hun seksuele burn-out.

Leen Vangeebergen helpt vrouwen uit hun seksuele burn-out.

Waarom had Vlaanderen nood aan een Sexual Growth Inspirator?

Vlamingen hebben de neiging te denken dat verandering niet nodig is zolang alles goed lijkt te lopen. We willen naar de buitenwereld toe het perfecte plaatje ophangen dat we alles onder controle hebben. Vlaamse vrouwen houden verschillende ballen dagelijks in de lucht. Doordat er zoveel op ons bord ligt zijn we te snel tevreden met ons emotionele leven. Onze relaties en zeker onze seksualiteit krijgen geen hoge eisen opgelegd. Door de façade geven we iedereen om ons heen het gevoel dat we goed bezig zijn, maar achter de muur ligt vaak een grote miserie verborgen, onzichtbaar voor de ander en voor onszelf.

Hierdoor gebeurt het zelfs dat ik met koppels praat en ontdek dat ze het belangrijker vinden om hun huwelijk te redden dan om hun partner gelukkig te maken. De verhalen in mijn inbox zijn vaak schrijnend. Vrouwen zijn nog vaak overtuigd dat ze hun man tevreden moeten houden en vergeten daarbij hun eigen grenzen. Vaak resulteert dit dan op de langere termijn in een seksuele burn-out, een gevolg van onwetendheid en slechte voorbeelden.

We willen naar de buitenwereld toe het perfecte plaatje ophangen dat we alles onder controle hebben. Vlaamse vrouwen houden verschillende ballen dagelijks in de lucht. Doordat er zoveel op ons bord ligt zijn we te snel tevreden met ons emotionele leven.

Vlaanderen heeft nood aan een Sexual Growth Inspirator om vrouwen wakker te schudden. Seksualiteit kan anders én beter. Ik droom van een wereld waar het anders kan. Eentje waar vrouwen een evenwaardige partner zijn in relaties en seksualiteit, maar ook in sociale structuren. Ik wil een voorbeeld zijn om vrouwen de weg te wijzen uit hun seksuele burn-out.

Door te denken dat iets niet kan creëer je belemmeringen

Voel je terug vrij in je seksuele beleving.

Waarom help je vrouwen met plezier uit hun seksuele burn-out?

Het is prachtig om getuige te mogen zijn van het openbloeien van mensen. Ik los niet alleen hun acuut probleem op, maar verander ook hun blik op verschillende levensgebieden (leven, relaties, seksualiteit en gezondheid). De manier waarop dit zich manifesteert is steeds een verrassing. Ik mag getuige zijn van vrouwen die openbloeien van moegevochten grijze muis naar stalende madam vol levenslust. De kers op de taart is dat ze daarna een honger hebben naar meer persoonlijke groei.

Wat is jouw missie als Sexual Growth Inspirator?

Het is mijn missie om mensen op hun eigen authentieke manier hun seksualiteit te laten beleven. Seks en de beleving ervan is immers iets heel persoonlijks. Vaak denken we bij persoonlijk dat je er met niemand over mag spreken, maar ik bedoel vooral dat iedereen zijn eigen seksuele blauwdruk heeft. Iedereen heeft andere dingen die hem of haar voeden en geluk geven. Voor onze seksuele beleving hebben we te sterk de neiging om naar de ander te kijken. De inspiratie ligt echter in onszelf en niet daarbuiten. Dat is het stuk waar ik mensen ondersteun. Ik help hen zoeken naar het seksuele wezen dat ze echt zijn en inspireer hen om daarvoor te kiezen.

Wie zoekt jou op om hen te helpen?

Ik zie in mijn praktijk vooral vrouwen met een acuut probleem in hun (seksuele) relatie. Spijtig genoeg komen ze in eerste instantie vanuit de motivatie om hun man tevreden te houden. Op die manier is het eerste werkpunt snel beslist. Ik leer ze om vaker voor zichzelf te kiezen en zichzelf op de eerste plaats te durven zetten. Dat is immers de eerste stap om uit een seksuele burn-out te geraken.

Ik leer ze om vaker voor zichzelf te kiezen en zichzelf op de eerste plaats te durven zetten. Dat is immers de eerste stap om uit een seksuele burn-out te geraken.

Als je 5 dingen zou mogen aanraden aan de Vlaamse vrouw om tot een gezonde seksualiteit te komen, wat zou je aanraden?

  1. Zet jezelf op de eerste plaats
  2. Kies voor wat jou voedt. Maak keuzes die gezond zijn voor je en een bijdrage leveren aan je leven. Vraag jezelf dagelijks af welke bijdrage je van je partner wil in jouw leven.
  3. Luister naar je lichaam en word er terug beste maatjes mee. Seks en sensualiteit zijn basisbehoeften van jouw lichaam. Eigenlijk is je lichaam dus baas in bed.
  4. Aanvaard jezelf zoals je bent, met al je gekke kanten.
  5. Hou de seksuele energie AAN, ook buiten de slaapkamer en de sporadische vrijpartijen. Sta de hele dag ‘aan’ en ‘open’ tegenover alles en iedereen. Alleen zo kan de energie stromen en kom je in een flow. Niet elke knipoog, compliment of blik hoeft naar seks of een relatie te leiden. Geniet ervan, erken het en laat het bestaan zolang het voor jou goed aanvoelt.
Vind speelsheid in plaats van seksuele burn-out

Vind terug speelsheid in je relatie in plaats van sleur.

Als er een belangrijke les is uit jouw geschiedenis die je zou moeten delen, welke zou dit dan zijn?

Ontdek je weerstand tegenover iets, ga dan eerst op zoek naar de oorzaak hiervan. Al te vaak heb ik gedacht dat ik iets niet leuk vond of kon en ik – en mijn partner – dit maar moesten aanvaarden. Ondertussen heb ik geleerd dat de enige grens die ik heb, mijn eigen gedachten zijn. Denken dat iets niet mogelijk is, creëert de belemmering.

Denken dat iets niet mogelijk is, creëert de belemmering.

Welke 3 take aways zou je de lezers willen meegeven over seksuele groei?

  1. Seksuele groei is de mooiste en snelste manier om persoonlijk te groeien. Je wordt altijd beloond.
  2. Je bent nooit te oud om ermee te starten.
  3. Zie jezelf graag, aanvaard jezelf zoals je bent en wees mild voor jezelf.

Wat brengt jouw toekomst?

Ik droom ervan om internationaal bekend te worden met een aantal boeken vertaald in verschillende talen. Hopelijk beland ik ooit op de sofa bij Oprah voor Supersoul Sunday. 🙂 Als mensen graag meer over mij willen lezen kunnen ze mijn facebookpagina of website bekijken. Er is zelfs een heuse Facebookgroep “Vrouw in Vuur en Vlam” waar ze meer over seksuele burn-out te weten kunnen komen. Vanaf oktober vind je mijn boek VrijAf – Herontdek je levenslust na een seksuele burn-out in de rekken. Meer informatie hierover vind je op www.vrijaf.be.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.