Caroline/ januari 14, 2019/ Naturopathie/ 0 comments

Het is weer volop winter. Rondom mij merk ik heel veel verkoudheden op en keelontstekingen. Zelf heb ik het ondertussen ook al een aantal keer mogen ervaren deze winter. Ik schreef vroeger reeds een blogpost over het natuurlijk ondersteunen van keelontstekingen. Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over kruiden die de slijmvliezen natuurlijk ondersteunen. 

Sommige kruiden en andere natuurlijke middeltjes hebben een natuurlijke antibiotische werking. Ze bevatten immers stoffen die bacteriën kunnen tegengaan. Zo doen ze onderzoek naar de mogelijkheden om honing in te zetten als antibiotica. Ook in planten en kruiden vinden we bepaalde stoffen die een antibiotische werking kunnen hebben zoals etherische oliën. 

Daarnaast bevatten sommige kruiden slijm- en looistoffen die onze slijmvliezen ondersteunen. Slijmstoffen zullen onze slijmvliezen herstellen bij irritatie en bevochtigen. Looistoffen zullen de slijmvliezen net samentrekken en de slijmen verdrijven. Bij een droge hoest heb je dus nood aan slijmstoffen en bij het ophoesten van slijm kun je de slijmvliezen natuurlijk ondersteunen met looistoffen. Sommige kruiden bevatten beide inhoudsstoffen en zijn hierdoor een compleet middel bij hoestklachten.

Met de vele luchtwegklachten is de winter de ideale periode om jouw slijmvliezen natuurlijk te ondersteunen.
De winter is een gezellige tijd, maar ook een tijd met vele klachten aan de luchtwegen

Zelf hoestsiroop maken om je slijmvliezen natuurlijk te ondersteunen

Een heel fijne hoestsiroop om te maken is een combinatie van tijm en vlierbloesem. De tijm zal je helpen om de slijmen op te lossen en de vlierbloesem is zweetdrijvend waardoor de gifstoffen in jouw lichaam verminderen. De meeste verkoudheden zijn immers virussen en zullen hierdoor ongevoelig zijn voor antibiotica. Het enige wat je dan kunt doen is zo comfortabel mogelijk uitzieken. Aangezien een virus veel gifstoffen produceert, is het belangrijk om goed te drinken zodat je deze afvalstoffen kunt kwijt geraken.

Deze hoestsiroop maak je door een hele sterke infusie te maken met tijm en vlierbloesem. Neem hiervoor 1 liter water en voeg er een eetlepel tijm en een eetlepel vlierbloesem bij. Laat dit geheel 15 minuten afgedekt trekken nadat je het water aan de kook had gebracht. Vervolgens zeef je de vloeistof waarna je afmeet hoeveel infusie je gemaakt hebt. Je gaat nu evenveel gram suiker toevoegen. Heb je na het koken dus nog 0,75 liter infusie, dan voeg je 750g suiker toe. Dit breng je nogmaals aan de kook totdat de siroop voldoende ingedikt is naar je smaak. Je kunt van deze siroop 3 maal per dag een eetlepel nemen om je klachten te verlichten.

Wat betekent keelpijn?

Keelpijn is een fysiek symptoom die we kunnen linken aan een emotionele klacht. Bij keelpijn hebben we iets voor de kiezen gekregen die we moeilijk kunnen slikken. We kunnen het niet aanvaarden. Als het zelfs zo erg is dat we er van geschrokken zijn, dan zal de keelontsteking eerder gepaard gaan met een stemverlies en heesheid. We staan letterlijk sprakeloos. 

Je wilt graag meer jouw eigen ruimte innemen en onafhankelijk optreden. Het gevoel om afhankelijk te zijn primeert. Om terugkerende keelontstekingen tegen te gaan is het belangrijk om meer jouw eigen zelfstandige weg te lopen. Je dient jezelf serieus te nemen. Door eens kritisch te kijken naar de domeinen waarin jij jou afhankelijk voelt, weet je waar jij stappen kunt zetten om uit deze cirkel te komen.

Bij een keelontsteking voelen we ons gemakkelijk afhankelijk van anderen. Het is noodzakelijk jouw eigen weg te gaan.
Een keelontsteking vraagt je om stil te staan waar jij jouw eigen weg niet bewandelt

Verdere kruidenmiddeltjes voor de slijmvliezen

Als jouw klachten aan de luchtwegen het gevolg kunnen zijn van een overmaat aan spanning, dan kan het een interessant gegeven zijn om eens een infusie van smalbladige weegbree te gebruiken. Het is een kruid die onze zenuwen wat kan kalmeren. Daarnaast is dit ook een goed middel voor je darmen en luchtwegen. Volgens de Chinezen zijn de luchtwegen en de darmen dan ook sterk verbonden met elkaar. Het kan in elk geval verstandig zijn om ook je darmen te betrekken in je herstel. 

Soms kan een infusie van salie een fijne gorgeldrank bieden bij een keelontsteking of amandelontsteking. Salie zal immers de slijmvliezen reinigen en slijmen verminderen. Dit komt door de looistoffen die in de plant aanwezig zijn. Aangezien salie ook fyto-oestrogenen bevat, is het belangrijk om deze plant niet te gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding, kinderen en andere klachten die kunnen verergeren door het gebruik van hormonen. Als er ook maar enige twijfel is of jij mogelijke interacties kunt ervaren, raadpleeg je best jouw behandelaar of therapeut zoals vermeld in mijn disclaimer.

Bij een verkoudheid waarbij je hoofdpijn hebt omdat je sinussen ook mee ontstoken zijn, kun je gebruik maken van een infusie van kamille. Hiervoor voeg je de infusie in een grote kookpot en ga je erover hangen met een handdoek over je hoofd. Let wel op dat je je niet verbrandt aan de stoom. Dit kan verlichting brengen in de hoofdpijn door de volle sinussen.

Ik hoop dat bovenstaande middelen jou kunnen ondersteunen in je kwaliteit van leven tijdens een verkoudheid. Raadpleeg bij twijfel steeds jouw arts! Indien je graag wilt kijken naar de oorzaak van je vele verkoudheden, boek dan gerust een kennismakingsconsult. We zoeken uit wat jouw lichaam jou wil vertellen en maken een stappenplan naar een grotere kwaliteit van leven. 

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.