Caroline/ juni 11, 2018/ Voeding/ 0 comments

Volgens een aantal onderzoeken zouden Belgen gemiddeld 100 gram suiker per dag eten. Geraffineerde suiker zit dan ook verborgen in bijna al onze voedingsmiddelen. Deze grote hoeveelheden suiker hebben grote gevolgen voor onze volksgezondheid. Steeds meer mensen ervaren een suikerdip en doen bloedsuikervallen ten gevolge van een instabiele bloedsuiker. Vaak is dit teken van een overbelaste pancreas. Als reactie op die bloedsuikervallen gaan we vaak de keuze maken om te gaan grazen en meer en kleinere maaltijden per dag te eten. Jammer genoeg wordt onze alvleesklier hier niet blij van. Deze wil liefst de tijd krijgen om voldoende enzymen aan te maken en slechts 3 maal daags te moeten werken.

Te veel zoetigheid leidt tot een instabiele bloedsuiker

Er is een overaanbod van lekker uitziende zoetigheden in onze samenleving.

Geraffineerde suiker is geen onschuldig product

Overal vinden we suiker in voedingsmiddelen. Het wordt bijgevoegd zonder dat wij er als consument bewust van zijn. Zelfs honing wordt aangezoet met extra geraffineerde suiker. Het zit tevens in mayonaise, brood en pizzabodems. Voor onze gezondheid is dit geen goede zaak, want geraffineerde suikers hebben een aantal nadelen voor onze gezondheid.

 • Door geraffineerde suiker ga je insulinepieken doen wat op latere leeftijd de kans op diabetes type 2 kan verhogen en ook op bepaalde vormen van kanker.
 • Je gaat tevens bloedsuikervallen doen omdat de insuline te veel suiker uit het bloed haalt en in de cellen stopt. Je kunt dan prikkelbaar zijn en je moeilijk kunnen concentreren. Daarnaast krijg je honger en een enorme drang naar zoet. Dit creëert dus een instabiele bloedsuiker.
 • De suiker voedt een bepaalde darmflora waardoor je een opgeblazen gevoel, winderigheid en een gespannen buik kunt ervaren.
 • Glucose is een gemakkelijke brandstof waardoor we onze eigen energiereserves niet meer aanspreken met obesitas tot gevolg.
 • De lever gaat overtollig glucose omzetten naar glycogeen, waardoor we nog meer reserves aanleggen.
 • In het bloed zien we meer triglyceriden ontstaan die door de lever worden aangemaakt door geraffineerde suikers.
 • Geraffineerde suiker bevat geen vitamines en mineralen meer, terwijl we deze wel nodig hebben om suiker om te zetten in energie. Hierdoor worden vitamines en mineralen gebruikt in de omzetting van suiker naar energie die elders in het lichaam worden gehaald. Geraffineerde suiker wordt hierdoor een mineralenrover genoemd.
Brood bevat verborgen geraffineerde suiker

Zelfs brood bevat vaak verborgen geraffineerde suikers

Stabiliseer jouw instabiele bloedsuiker

Ervaar jij regelmatig volgende klachten?

 • Slappe spieren
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Moeite met concentreren
 • Emotionele klachten
 • Drang naar zoetigheid
Vers fruit heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel

Vers fruit heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel, dan bewerkt fruit

Dan kan het een goed idee zijn om je inname van suikers te minderen. Ook kun je ervoor kiezen om je eetpatroon verder aan te passen zodat je minder insulinepieken doet met de andere gevolgen van een instabiele bloedsuiker tot gevolg. Je kunt volgende zaken in acht nemen als je last hebt van een instabiele bloedsuiker.

 1. Eet koolhydraten steeds gecombineerd met vetten zodat ze langer in de maag blijven en de eiwitten in de koolhydraatproducten beter verteren
 2. Kies voor vezelrijke producten aangezien deze de glucose langer vasthouden
 3. Probeer je maaltijden zo kort mogelijk te bereiden. Rauwe wortelen zullen je bloedsuiker minder doen pieken, dan bereide wortelen.
 4. Hoe rijper de vruchten, groenten en granen, hoe sneller ze je bloedsuiker laten pieken.
 5. Fructose gaat minder pieken veroorzaken dan glucose waardoor fruit beter is dan geraffineerde suiker. Hier geldt het principe dat overdaad schaadt.
 6. Kies je voor natuurlijk gefermenteerde producten zoals zuurdesembrood dan merk je dat de glucosepieken tevens worden afgezwakt.
 7. Hoe luchtiger de textuur van je maaltijd, hoe gemakkelijker deze wordt afgebroken waardoor de bloedsuikerspiegel sneller zal stijgen.

Een instabiele bloedsuiker kan verschillende organen in moeilijkheden brengen en heeft op de langere termijn best wel wat gevolgen. Zo staan je pancreas, lever en darmen onder druk door deze klacht. Vanuit Astro Sanitas begeleiden wij jou naar meer kwaliteit van leven. Samen kunnen we kijken wat deze klachten bij jou uitlokt en hoe deze minder jouw leven kunnen bepalen. Als je graag meer wilt weten over mijn aanpak, dan kun je zeker een kennismakingsgesprek boeken. Zo kijken we samen hoe jij meer kwaliteit van leven kunt ervaren met jouw huidige klachten.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.