Caroline/ november 26, 2018/ Interviews/ 0 comments

Storyteller met een hart van goud, zo zou je Leen Raats wel kunnen omschrijven. Vandaag geeft ze jou tips mee om om te gaan met die moeilijke momenten in het leven. Net zoals elke persoon kende haar leven die moeilijke ogenblikken. Als storyteller heeft dit haar gemaakt tot wie zij is: een authentieke schrijver. De natuur is haar grootste inspiratiebron. Ze koos bewust om regelmatig uit de ratrace te stappen. Ik hoop dat haar verhaal jou kan inspireren om jouw eigen weg in het leven te volgen, los van de verwachtingen rondom jou. Word dus de storyteller van jouw leven en stop met het leven te leiden waar een ander het verhaal schrijft.

Word dus de storyteller van jouw leven en stop met het leven te leiden waar een ander het verhaal schrijft.

Wat is het verhaal achter de oprichting van schrijfbureau teksttype?

Tien jaar lang werkte ik in loondienst, maar ik vond nergens echt mijn draai. Ik wilde het altijd anders doen, meer impact creëren, mijn eigen functie vormgeven. Toen ik eind 2013 aan het einde van een tijdelijk contract bij een natuurproject kwam, besloot ik om freelancer te worden. Schrijfbureau Teksttype was geboren. In het begin nam ik echt bijna alles aan. Gaandeweg begon ik steeds meer opdrachten waar ik me niet goed bij voelde te weigeren en bewust dingen naar me toe te trekken. Mijn focus ligt nu al enkele jaren op het creëren van boeken, publicaties en zoektochten die kinderen enthousiast maken en alles wat met natuur en milieu te maken heeft. De laatste jaren doe ik ook ghostwriting. De unieke samenwerking met iemand die een verhaal heeft dat verteld moet worden, maar er niet de juiste woorden voor vindt, dat is echt bijzonder.

Wat maakt jou anders dan je concullega’s?

Ik ben geen marketeer. Bij mij gaat het niet zozeer om het bedenken van slimme woordspelingen of het creëren van behoeften. Ik schrijf echt vanuit een drang, vanuit passie. Ik neem enkel opdrachten aan waar ik me goed bij voel. Je vindt copywriters en storytellers op elke straathoek, maar elk daarvan heeft zijn of haar eigen stem en specialisaties. Mijn passie voor en ervaring met schrijven over de natuur en voor kinderen onderscheidt mij van het merendeel van mijn concullega’s. Daarnaast schrijf ik ook proza en poëzie en breng mijn eigen boeken uit. In alles wat ik schrijf, ga ik op zoek naar verbinding. Dat is voor mij de echte kracht van woorden: mensen samenbrengen.

Storyteller Leen Raats

Zij werd de storyteller van haar leven, jij ook?

Wat is jouw kracht als storyteller?

Ik voel de sterktes en de meerwaarde van mijn opdrachtgevers aan en communiceer dit naar hun doelgroep toe.Op een wervende, enthousiaste manier en vooral voor kinderen met een vette knipoog. Ik doe veel meer dan enkel schrijven: ik denk mee na over concepten en inhoud, bedenk verhalen en spelletjes. Vaak fungeer ik ook als projectcoördinator en stuur ik vormgevers, illustratoren en drukkers aan.

Hoe probeer jij elke dag impact te maken op de wereld om je heen?

Als copywriter schrijf ik vooral voor overheden en natuurorganisaties. Zo probeer ik een breed draagvlak te creëren voor natuur en milieu, in een wereld waar economische belangen nog altijd overheersen, ook nu het vijf na twaalf is wat het klimaat betreft. In mijn proza en poëzie probeer ik dan weer te raken, troosten en ontroeren. Ik geloof dat literatuur, kunst en muziek nodig zijn om onze ziel te voeden.

Welke gewoontes zijn voor jou van levensbelang?

Ik kan niet zonder koffie en chocolade, al zijn dat misschien niet de beste, lichtende voorbeelden, haha. Verder is het voor mij belangrijk dat ik veel kan sporten en meermaals per week naar buiten kan, de natuur in. Wandelen en fietsen, tussen de velden zwerven. Gestolen momenten van rust in deze drukke wereld. Ik wil echt buiten de rat race staan en heb steeds meer het gevoel dat me dat het grootste deel van de tijd ook écht lukt. Zalig, ik kan het iedereen aanraden!

Waar haal jij jouw inspiratie?

Overal. Ik ben hooggevoelig, mijn zintuigen staan altijd op scherp. Dat is soms vervelend, maar het maakt ook dat ik overal verhalen zie. De kleinste prikkel (een flard van een gesprek dat ik opvang, een geur, een klein gebaar van iemand die ik ken of zelfs van een wildvreemde) kan iets in gang zetten. Ik maak heel snel associaties. Soms weet ik zelf niet meer waar het oorspronkelijke idee eigenlijk vandaan kwam, omdat het een eigen leven is gaan leiden.

De natuur als inspiratiebron

Wandelen en fietsen, tussen de velden zwerven. Gestolen momenten van rust in deze drukke wereld.

Waar sta jij elke dag met plezier voor op?

Ik vertel graag verhalen. Als storyteller/copywriter inspireer ik volwassenen en kinderen en maak hen enthousiast over alles wat leeft en groeit. Als schrijver probeer ik dan weer om ‘moeilijke’ thema’s als verdriet, rouwen en existentiële twijfels bespreekbaar te maken. We krijgen er allemaal mee te maken. De manier waarop we daarmee omgaan, bepaalt hoe kwaliteitsvol we ons leven zullen ervaren. Als ik van lezers feedback krijg dat mijn verhaal of gedicht hen troost heeft geboden, dan voel ik een warmte vanbinnen die ik met niets anders kan vergelijken. We hebben allemaal behoefte aan erkenning – en dat probeer ik te bieden, door heel eerlijk en doorleefd te schrijven.

Gestolen momenten van rust in deze drukke wereld.

Hoe ga jij verder als het moeilijk gaat? Wat zijn jouw 5 grootste tips om door te zetten?

  • Durf te falen. Dat hoort bij ondernemen, en bij leven in het algemeen. Het is onderdeel van het proces, het maakt dat je zal groeien als mens. Als iets niet helemaal loopt zoals je gehoopt had, geef dan niet op. Blijf proberen en bijsturen, tot je voelt dat het goed zit. Durf ook je perfectionisme los te laten: niets zal ooit echt helemaal zijn zoals jij het wil. Dat hoeft ook niet.
  • Aanvaard dat negatieve gevoelens en minder leuke gebeurtenissen bij het leven horen. Voortdurend diep gelukkig proberen te zijn, is volgens mij dé manier om je hele leven ontevreden te blijven.
  • Blijf dicht bij jezelf, bij jouw essentie, jouw kern, jouw waarheid. Als je diep geworteld bent, blijf je altijd overeind (of krabbel je snel weer recht), hoe hard de wind je ook om de oren blaast.
  • Als je voor iedereen goed probeert te doen, doe je uiteindelijk voor niemand goed. Focus. Durf neen te zeggen, maar durf ook volmondig ja te zeggen als je voelt dat het goed is. Doe je eigen ding. Niet iedereen zal je geweldig vinden en dat hoeft ook helemaal niet. Die gedachte is zo bevrijdend! Als je een goed persoon bent, die bewust goede dingen probeert te doen en vooral niemand (bewust) ook maar enig kwaad berokkent, dan ben je toch goed bezig als mens, ongeacht wat sommigen ongetwijfeld zullen beweren?
  • De weg is het doel. Ik ben heel sterk bezig met de richting waar ik naartoe wil, en zolang ik in die richting ga – niet via een brede, rechte weg, maar via kronkelende paadjes – voel ik dat het goed zit. Het gaat echter niet om het doel zelf, dat is slechts een momentopname, en als je dat doel bereikt hebt, begin je ongetwijfeld weer van het volgende te dromen. Neen, het gaat om de weg ernaartoe. De singer-songwriter Frank Turner zingt daarover: “We’re going nowhere slowly, but we’re seeing all the sights.” Dat vind ik mooi.
Geniet van de weg ernaaroe.

De weg is het doel.

Wat zijn jouw dromen?

Nog meer positieve impact creëren door inspirerende kinderproducten te blijven maken en verder te groeien als schrijver van proza en poëzie. Oh ja, en een klein huisje met een grote, ecologische tuin, midden in de natuur, liefst aan een meer. Daar oud worden samen met mijn vriend. Al schrijvend, uiteraard.

Durf te falen.

Waar kunnen mensen meer over jou lezen?

Mensen die meer willen weten over storytelling kunnen terecht bij Schrijfbureau Teksttype. Natuurontdekker in huis? Dan vind je hier alles over mijn natuurdoeboek Woudapen.Indien je interesse hebt in mijn proza en poëzie kan je deze terugvinden via mijn website.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.