Caroline/ juli 11, 2017/ Stressbeheersing/ 0 reacties
Stress en het stressmechanisme van de mens is evolutionair een heel oud systeem. Het dateert nog uit de tijd dat predatoren nog aanvielen bij beweging. Hierdoor is onze eerste reflex bij gevaarlijke prikkels nog steeds om te verstijven. Daarnaast gaan we alle afvalstoffen lozen die we nog in ons hebben om op die manier het risico op infectie te verminderen bij een bijtwonde. Heb jij soms last van diarree in de examenperiode? Dit is een typische voorbereiding van je lichaam bij voorziene stress.
Op zich is dit systeem zeer levensreddend. Het zorgt voor onze overleving en helpt ons onszelf in veiligheid brengen bij gevaar. Voor ons voortbestaan is het dan ook een noodzakelijke functie. Elke stresserende gebeurtenis roept een heleboel fysiologische reacties op die we samen het stressmechanisme noemen. Als we oog in oog staan met een tijger en geen seconde te verliezen hebben, redt dit mechanisme ons leven. Het zorgt ervoor dat we het nog kunnen navertellen.
Jammer genoeg wordt stress steeds vaker als negatief bestempeld. De begrippen burn-out en bore-out zijn iedereen bekend. Met zijn allen lijden we aan stress. Maar hoe is dit ooit zo belangrijke mechanisme zo kunnen ontsporen?
Hoe werkt stress in ons lichaam?
De prikkels die we ontvangen via onze zintuigen worden naar de hersenstam gestuurd. De hersenstam is een heel oud deel van onze hersenen die achteraan onze schedel zit. De grote hersenen worden door de hersenstam gevraagd of de prikkel naar hun inschatting levensbedreigend is. Indien dit het geval is vragen ze er ook bij welk gedrag er gesteld moet worden.
Als de prikkel als relevant wordt beoordeeld voor ons overleven, dan wordt aan de hersenstam verteld om de lichamelijke reacties in gang te zetten. Ons sympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd. Hierdoor krijgen we een aantal lichamelijke reacties:
- Verhoogde spierspanning
- Hartslag stijgt
- Pupillen verwijden
- De glucoseproductie stijgt
Ons lichaam wordt dus in staat van paraatheid gebracht om te vechten of te vluchten. Enkel de levensnoodzakelijke organen worden bevoorraad. De spijsvertering zal stilvallen, want deze is niet cruciaal voor onze overleving in het nu. Blijft deze toestand te lang aanhouden, dan wordt het evenwicht verstoord. Hierdoor ontstaan er een heleboel chronische klachten.
Van gezonde stress naar ongezonde stress
Een gezonde stressreactie bevat dus 4 verschillende stappen:
- Signalen worden opgevangen door de hersenstam en doorgestuurd voor evaluatie.
- Verdedigingsfase waarin wordt gevochten of gevlucht.
- Uitputtingsfase waarin alle energie is opgebruikt.
- Herstelfase waarbij de gebruikte reserves worden aangevuld.
Onze hectische levensstijl voorkomt dat we in de herstelfase terechtkomen. Dagelijks krijgen wij een enorme variëteit aan prikkels waar we op reageren. Doordat we onszelf de ruimte niet geven om de reserves af en toe aan te vullen, geraakt ons systeem overbelast. De grote hersenen kunnen dan het verschil niet meer maken tussen een reële stressor en een fysieke stressor. Alle prikkels worden dan maar voor de veiligheid stressoren die een gevaar inhouden.
De gevolgen hiervan zijn ons allen bekend. We worden kort en prikkelbaar. Alles wat ons gevraagd wordt, wordt met een grom onthaald. Ons zo belangrijke parasympathisch systeem komt niet meer aan bod. Rust, ontspanning en vertering van voeding is niet meer aan de orde. De zo nodige herstelfase wordt steeds weer uitgesteld.
Burn-out en Bore-out: twee kanten van een gelijkaardige medaille
Wat jouw ideale prikkelniveau is verschilt van dat van je buurman. Sommige periodes kun je gemakkelijk meer prikkels aan dan in andere periodes. Het is dan ook niet zo simpel om een trucje aan te leren die je steeds weer kunt herhalen. Het goede ritme is een constant hervinden van een fragiel evenwicht.
Krijg je gedurende langere tijd te weinig waardevolle prikkels binnen, kun je in een bore-out terechtkomen. Je systeem wordt overbelast met fictieve stressoren en slaat tilt. Als je daarentegen gedurende te lange tijd veel prikkels waarneemt die voor jou wel als belangrijk worden gemarkeerd, dan beland je in een burn-out. Je systeem slaat tilt door de grote hoeveelheid stressoren. Beide ziektes zijn dus erg verschillend, maar ook gelijkend. Ze hebben gelijkaardige symptomen. De achterliggende reden is het ontbreken van de herstelfase omdat wij onze prioriteiten anders leggen.
Zowel burn-out als bore-out leren ons beter onze grenzen bewaken. We leren meer aandacht geven aan het herbronnen van onszelf. Zo verminderen we een heleboel stressklachten preventief.
De gevolgen van te veel stress
Stress geeft een verhoogde spierspanning wat in de rest van ons lichaam grote problemen kan veroorzaken. Stijve spieren in de nek kunnen hoofdpijn veroorzaken. Spanningen in de spieren achter je oor kunnen voor duizeligheid zorgen bij verkramping. De ademhaling wordt moeilijker en oppervlakkiger door het verstrammen van de spieren rondom onze longen.
Door de verhoogde bloeddruk en de verhoogde hartslag zet stress ons hart- en bloedvatenstelsel onder druk. De spieren in ons hele lichaam worden minder goed doorbloed waardoor er chronische pijnklachten kunnen ontstaan. Onze spijsvertering loopt mank doordat we geen tijd meer maken om te verteren. Hierdoor kunnen voedingstekorten ontstaan.
De lever maakt meer cholesterol aan zodat de bijnieren cortisol kunnen maken. Cortisol is een van de belangrijkste hormonen bij langdurige chronische stress. Door de verhoogde hoeveelheid cortisol daalt onze weerstand. Ons hele hormoonsysteem geraakt in de war. Je kunt erg veel last krijgen van slapeloze nachten en hebt het moeilijk om tot rust te komen. Ons libido verandert en we kunnen zelfs onvruchtbaar worden.
Niet enkel fysieke gevolgen
Chronische stress zorgt ervoor dat we moeite hebben om na te denken. Daarnaast geraken we nog eens in de knoop met onze gevoelens. Zelfs relatieproblemen behoren tot de dagelijkse realiteit. Ontsnappen uit deze cirkel lijkt dan ook niet simpel, maar zeker niet onmogelijk. Best is om in te grijpen voor het zo ver komt. Hoe vaker we echter ons parasympathisch zenuwstelsel ondersteunen, hoe minder klachten we zullen ervaren. Je kunt immers enkel veranderen wat binnen jouw mogelijkheden ligt.
Wil jij graag diepgaande ontspanning ervaren in je lichaam en eens echte me-time hebben? Dan is mijn manuele proefsessie vast iets voor jou! Je loopt er gegarandeerd ontspannen buiten. Boek hem nu!
Een holistische aanpak van jouw klachten
Jouw leven wordt door zo veel verschillende factoren beïnvloed. En jouw lichaam dus ook. Elke dag weer word je aan tientallen stressoren blootgesteld. Als je tussenin onvoldoende kan ontspannen bouwt de stress zich op. Op den duur staat jouw lichaam op scherp met gezondheidsklachten tot gevolg.
Door het lichaam fysiek tot rust te brengen doorbreek ik die vicieuze cirkel. Je krijgt een boost met oxytocine waardoor de stresshormonen verminderen. Het is vaak een eerste stap naar heling.
Maar ik focus me niet enkel op de punten waar je nu al klachten hebt, we nemen ook de andere gebieden mee waar je op termijn klachten kunt ontwikkelen. Ik leer je terug luisteren naar jouw lichaam. Zo kunnen we voorkomen dat jouw klachten escaleren.
Wie ben ik?
Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.
Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden.
Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.
Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.
Originele inhoud hier is gepubliceerd onder deze licentievoorwaarden: | X | |
Soort Licentie: | Non-commercial, Attribution | |
Licentie Samenvatting: | You may copy this content, create derivative work from it, and re-publish it for non-commercial purposes, provided you include an overt attribution to the author(s). | |
Licentie URL: | https://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/ |