Caroline/ november 11, 2022/ Psychologie/ 0 comments

Trauma, zeker in de kinderjaren laat een imprint na op onze ziel. Maar wist je dat jouw fysieke gezondheid op meerdere gebieden beïnvloed wordt door deze impactvolle gebeurtenissen? Ze zijn in staat om zaken in ons DNA te veranderen, waardoor de trauma’s die wij meemaken ook op volgende generaties hun impact kunnen hebben. 

Epigenetica en ons DNA

Ons DNA wordt voor 50% geschonken door onze biologische moeder en voor 50% door onze biologische vader. Toch is dit geen statisch gegeven. Ons hele leven door worden er foutjes in ons DNA als het ware gerepareerd. Er zijn zaken die quasi altijd tot uiting lijken te komen als ze in ons DNA vervat liggen, maar andere komen bij sommige mensen niet tot uiting. Je kan dit vergelijken met iemand die een verhoogde kans heeft om een hartaanval te doen, maar door een gezonde levensstijl dit kan counteren.

Dit laatste voorbeeld is dan ook een idee waar de epigenetica heel erg mee bezig is. Zij onderzoeken welke omgevingsfactoren bepaalde “slechte” genencombinaties kunnen aan- of uitzetten. Deze jonge tak van de wetenschap is een belangrijke factor in de zogenaamde life style medicine (een tak van de geneeskunde waarbij de levensstijl als medicijn wordt ingezet).

Trauma kan je beperken in je gevoel van vrijheid

De effecten van trauma en stress op ons immuunsysteem

In onze jonge levensjaren wordt ons stress systeem volledig gebruiksklaar gemaakt. Als er in die periode heftige gebeurtenissen ons pad kruisen, dan wordt dit proces doorbroken. De chronische stressreactie die ontstaat door trauma verandert een aantal fysiologische zaken in ons lichaam. Zo zullen er wijzigingen ontstaan in de hersenen die ervoor zorgen dat het evenwicht in ons zenuwstelsel anders wordt ingesteld. Het gevolg hiervan is, dat het lichaam moeilijker tot een ontspanningstoestand kan komen. 

Deze ontspanningstoestand hebben we nodig om correct te kunnen verteren. Onze spijsvertering heeft rust nodig om het voedsel wat we eten goed te kunnen opnemen. Doordat er bij jeugdtrauma moeilijker tot de rusttoestand wordt overgegaan, zie je vaker spijsverteringsproblemen ontstaan. Vaak uit dit zich trouwens in allergieën en intoleranties.

Doordat het lichaam als het ware voortdurend onder hoogspanning staat, gaan de bijnieren meer cortisol produceren. Deze hogere cortisolspiegels zorgen ervoor dat je minder gevoelig wordt aan insuline waardoor suiker niet meer vlot in jouw cellen kan worden ingezet als brandstof. Hierdoor ontstaan energietekorten en vermoeidheidsklachten. Je voelt je moe en uitgeblust zonder dat je eigenlijk veel gedaan hebt.

Een ander vervelend bijeffect is het ontstaan van laaggradige ontstekingen. Dit zijn minuscule ontstekingsreacties die doorheen het hele lichaam kunnen ontstaan. De laatste jaren wijst onderzoek uit dat deze ontstekingen wel eens de basis kunnen zijn voor veel welvaartsziekten zoals diabetes type 2, osteoporose, reuma, Alzheimer. 

Als jij dus weet hebt van jeugdtrauma’s bij jezelf of jouw voorouders, is het belangrijk om een aantal lichaamssystemen extra te gaan ondersteunen. Een gezonde levensstijl is voor jou gewoon een múst! Door bijvoorbeeld laaggradige ontstekingen aan te pakken in je lichaam kan je de kans op gezondheidsklachten op latere leeftijd verminderen.

Diverse gezondheidseffecten van trauma

Trauma heeft een dus een grote invloed op jouw gezondheid. Ondertussen werden verschillende onderzoeken uitgevoerd waar een aantal effecten uit naar voor komen. Volgende zaken zien we ontstaan bij mensen die trauma ervaren hebben in de kindertijd:

 • Verminderde werking van ons rustsysteem
 • Minder gevoeligheid aan insuline
 • Gevoeliger voor infecties
 • Meer reactivatie van herpesachtige virussen (CMV, Epstein-Barr virus en koortsblazen)
 • Grotere kans op bepaalde types kanker
 • Versnelde veroudering
 • Algemeen minder energie en meer vermoeidheidsklachten

De veranderingen kunnen voor zover we weten nog niet ongedaan worden gemaakt. Wel kan jij jouw levensstijl aanpassen om de kans op deze zaken zoveel mogelijk te verminderen. Een algemeen gezonde levensstijl is hier al een belangrijke preventieve maatregel. Je kan daarnaast ook op energetisch vlak een aantal maatregelen nemen zoals jouw basischakra helen.

Terug in het lichaam komen is belangrijk bij trauma

Waarom jouw basischakra helen een belangrijke tool is bij trauma

Energetisch liggen deze trauma’s heel vaak opgeslagen op de basischakra. Deze heeft zich door de onveilige omgeving niet correct kunnen ontwikkelen met alle gevolgen van dien. De basischakra brengt een bepaalde gronding. Het is een veilig landen op aarde. Iets wat volwassenen met jeugdtrauma’s hebben moeten missen. Door bewust jouw basischakra te versterken, kan jij op energetisch vlak jouw lichaam ondersteunen om terug in balans te komen. 

Door jouw basischakra te helen, kan jij ten volle in jouw manifestatiekracht komen. De manifestatie-energie dient zich naar buiten te richten, maar is hier niet toe in staat als het bezoedeld is door jeugdtrauma’s. Hierdoor keert de Marskracht zich naar binnen en creëert ontstekingen in je lichaam. De kunst zal erin bestaan om jouw daadkracht ten volle op te nemen en met je twee voeten ferm hier op aarde jouw bestaansrecht te claimen.

Volgende helingsstrategieën kunnen ondersteunend zijn in jouw proces:

 • Connectie maken met je eigen lichaam via lichaamsgericht werk en zachte aanrakingen.
 • Massagetherapie
 • Lichamelijke activiteit en sport in je schema voegen
 • Het recht om er te zijn opeisen via bijvoorbeeld een familieopstelling
 • Aarden op verschillende manieren
 • Een gezond en evenwichtig eetpatroon aanhouden

Wil jij graag dieper in dergelijke thema’s in jouw horoscoop duiken? Dan is het embodied astrologie traject jouw maatje. We duiken dan samen diep in jouw geboortehoroscoop en gaan een echt transformatietraject aan. Ontdek het hier!

Ben jij op zoek naar een nieuwe balans in jouw leven?

Soms heb jij nood om gewoon even in jouw lichaam te kunnen zakken. De stress van alle dag even vergeten en lekker wegdromen bij een heerlijke manuele behandeling. Hiervoor is deze Balans Sessie bedoeld. Een losse sessie waarin ik rust schep in jouw lichaam door middel van verschillende manuele behandelingen. Een ideaal geschenk om wat me-time voor jezelf in te plannen.

Want massage is een mooie manier om rust te brengen in je lijf en in je hoofd. Door de combinatie van DSR (een diepe drukpuntmassage), PSR (voetreflexologie) en ontspanningsmassage, voel jij jezelf echt even in je lichaam zakken. Een zachte manier dus om de balans te herstellen tussen je hoofd en je lichaam. Ideaal voor drukke bezige bijtjes die hun lichaam willen verzorgen tegen de stresserende levensomstandigheden.

Vind balans op meerdere vlakken:

 • Balans tussen rust en inspanning
 • Balans tussen je hoofd en je lichaam
 • Balans bij het verteren
 • Balans in je chakra’s

Je lichaam komt in een staat van rust. Een echte vorm van me-time als liefdevolle daad voor jouw lichaam die je elke dag weer overal heen brengt. Je gaat gegarandeerd ontspannen buiten.

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.