Caroline/ november 27, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

De winter is met rasse schreden in aantocht. Het is momenteel al flink wat afgekoeld vind ik waardoor de chauffage wordt aangezet. Hierdoor worden onze leefruimtes een gezellige broeihaard voor allerlei bacteriën en virussen. Verkoudheden worden door een virus veroorzaakt. Virussen kunnen we niet zo veel tegen beginnen, behalve veel drinken en rusten. Antibiotica helpt dus niet bij verkoudheden. De beste remedie tegen verkoudheden is preventie zodat je niet ziek wordt. Ben je dan toch ziek geworden dan kun je wel je lichaam extra vertroetelen om het zo snel mogelijk te overwinnen. Ook kan het soms interessant zijn om verdere bijbesmetting door een bacterie te voorkomen. Gelukkig komt de natuur ons hier weer te hulp!

De schoonheid van de wintermaanden compenseert niet voor de typische winterkwaaltjes.

De schoonheid van de wintermaanden compenseert niet voor de typische winterkwaaltjes.

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is dus beter dan genezen, maar hoe doe je dat nu die preventie? Ons immuunsysteem doodt alle lichaamsvreemde stoffen, maar deze werkt zeer traag. Hoe minder lichaamsvreemde stoffen, hoe beter. Onze immuniteit is in 2 linies opgebouwd. De eerste linie bestaat uit onze huid, darmmucosa en slijmvliezen. Bij een gave huid en gezonde darmflora en slijmvliezen zullen we minder lichaamsvreemde stoffen in ons lichaam krijgen. Het is dus belangrijk om onze huid zo goed mogelijk te verzorgen in de winter zodat we een intacte huid hebben. Een gezonde darmflora is voor veel mensen geen sinecure. Deze wordt immers dagelijks onder druk gezet door onze moderne levensstijl. Tijdens de wintermaanden kan het dus zeker goed zijn om hier wat meer aandacht aan te schenken door bijvoorbeeld kombucha te drinken als preventie naar een verkoudheid. Ons immuunsysteem maakt deel uit van de tweede linie.

Toch besmet? Verlicht je verkoudheid met etherische olie.

Als je dan toch een verkoudheid te pakken hebt, dan kun je je toevlucht nemen tot verschillende natuurlijke middelen. Zelf gebruik ik graag etherische oliën in dit geval omdat je deze met een stoombad gemakkelijk kunt gebruiken om terug vrijer te ademen. Dit is een techniek die in geen geval mag worden toegepast bij astma en epilepsie. Het kan voor sommige mensen immers een overgevoeligheidsreactie triggeren. Zelf gebruik ik onderstaande 5 oliën graag tijdens de wintermaanden om de typische winterkwaaltjes zoals verkoudheid natuurlijk op te lossen.

De natuur reikt ons gelukkig hulpmiddelen aan naast haar ontstressend effect.

De natuur reikt ons gelukkig hulpmiddelen aan naast haar ontstressend effect.

Eucalyptusolie is goed bij een verstopte neus of een sinusitis. Het maakt de neus vrij en verbetert de concentratie. Deze olie is ook goed om de bloedsomloop te verbeteren en kan pijnlijke spieren verlichten.

Rozemarijnolie is een tonicum die ons algemeen welbevinden kan verbeteren. Hij is handig bij ademhalingsmoeilijkheden bij verkoudheid, griep en sinusitis. Rozemarijn maakt ons wakker en alert en werkt activerend op een slechte bloedsomloop. We kunnen deze olie inzetten bij spierpijn en rugpijn.

De olie van grove den is goed bij veel typische winterkwaaltjes zoals griep, verkoudheid, bronchitis, hoesten, … Deze olie kan reumatische klachten verbeteren, alsook artritis en jicht. We kunnen de olie van grove den inzetten bij stressklachten en bij overdreven transpiratie.

De olie van bergamot kan behulpzaam zijn bij griep en luchtwegklachten. We kunnen bergamot tevens inzetten voor emotionele klachten zoals angst en neerslachtigheid. Hij heeft een opwekkende functie naar ons humeur toe.

Citronella etherische olie helpt ons om koorts te overwinnen. Hij kan ons dus wat meer comfort bieden tijdens de griep of kan ons sneller door een verkoudheid loodsen. Bij hoofdpijn en migraine kan deze olie in sommige gevallen de pijn verminderen. Het is een opwekkende olie die vermoeidheid laat smelten als sneeuw voor de zon.

Als je een griep of verkoudheid vast hebt, kan het interessant zijn om ook nog eens terug te kijken naar mijn ontgiftende oliën. Het is immers zo dat virussen steeds veel gifstoffen aanmaken die we moeten afvoeren. Hierdoor is het zo belangrijk om goed te drinken als je een virus beet hebt. Ik wens jullie alvast een virusvrije winter toe!

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.