Caroline/ augustus 9, 2020/ Stressbeheersing/ 0 comments

Misschien ligt het aan de mensen waarmee ik omga, maar ik hoor heel veel mensen opruimen in hun leven. Ze zijn als het ware bezig met het maken van keuzes. Waarmee wil ik wel nog bezig zijn? Wat heeft wel nog een waarde voor mij? We lijken op dat punt collectief in een evenwichtsoefening waarin we onze eigen waarden en normen herbekijken. Sommigen ontdekken hierdoor dat ze snakken naar een simpeler leven. Eentje met meer kwaliteit en geluk. Versimpelen is dan aan de orde.

De basis van het versimpelen van je leven

De leidraad voor hetgeen echt belangrijk is voor je vormen je waarden. Daar begint het dan ook mee. Welke waarden vind jij echt belangrijk? De meeste mensen kiezen vanuit een gevoel van tekort. Ze willen hetgeen ze nu nog niet hebben omdat ze een leegte wensen in te vullen. Wil je te weten komen of je zelf kiest vanuit jouw gevoel van tekort of jouw gevoel van waarde? Beantwoord dan zeker eens de volgende vragen uit “Versimpel je leven” van Sjoukje Van De Kolk. (affiliate link*)

Maak ik deze keuze omdat er iets niet goed gaat in mijn leven of maak ik deze keuze omdat ik waarde wil toevoegen, vergroten of verdiepen?

Maak ik deze keuze voor mezelf of maak ik deze keuze omdat ik wil voldoen aan de verwachtingen van anderen?

Probeer ik een gemis of een naar gevoel te compenseren? Kies ik bijvoorbeeld ergens voor uit schuldgevoel, of doe ik dit om waarde toe te voegen – aan een ander of aan mezelf?

Kies ik met verstand en gevoel, of alleen maar vanuit mijn verstand of alleen maar vanuit mijn gevoel?

Kies ik voor een (kortetermijn-)verlangen of kies ik voor (langeretermijn-)waarde?

Als ik al tevreden was met wat ik heb of hoe ik ben en als ik al zou voldoen, zou ik deze keuze dan ook maken?

Lukt het me echt niet om te leven met de situatie zoals hij is?

Draagt mijn keuze bij aan mijn levenskwaliteit en die van anderen? Of: draagt deze keuze niet alleen bij aan de levenskwaliteit van anderen, maar ook aan die van mezelf?

Versimpelen gaat niet altijd over zo weinig mogelijk spullen.
Je hoeft helemaal niet zo weinig mogelijk spullen te hebben om je leven te versimpelen.

Keuzes maken en nee leren zeggen

Versimpelen heeft voor mij heel veel te maken met het maken van keuzes en het stellen van grenzen. Saturnus is hier een belangrijke planeet in als je het astrologisch gaat bekijken. Als jij jouw Saturnus op een voor jou goede manier kunt inzetten, dan maak je vanzelf de keuzes die bij jou passen. Saturnus vraagt ons om de beperkingen waardig te dragen. Maar eerlijk, een gemakkelijk planeet om te vriend te hebben is hij niet. Zeker als verantwoordelijkheid nemen voor jou een moeilijke zaak is.

Neen zeggen is een heel belangrijke vaardigheid in het stellen van grenzen. Door nee te zeggen, krijg je ruimte voor andere zaken waar je ja tegen kunt zeggen. Loopt een sollicitatie niet zoals je hoopte? Misschien komt er nog iets beter op je pad. En soms zeg je ja, terwijl elke vezel in je lijf nee aan het roepen is. Je kunt dan wel hopen dat iemand anders voor jou de stekker eruit komt trekken, maar het is misschien fijner om in het vervolg hier gewoon naar te luisteren. Hoeveel ruimte zou dit niet geven in je leven?

Bepaal de rollen die jij nu wenst in te nemen

Accepteer dat je misschien niet hetgeen kan waarvan je droomt. Moet jij echt een fulltime job hebben, de perfecte moeder zijn en nog eens elke dag vers eten op tafel hebben? Als jij dat graag zelf wilt, is dat natuurlijk prima. Het hoeft geen of-of verhaal te zijn. Maar vraag je vooral af of je dit echt wilt. 

Je kunt als mens tegelijkertijd maximaal 7 commitments en in uitzonderlijke gevallen 10 commitments aangaan. En ik heb het dan niet over dat er vanavond gekookt eten op tafel moet staan. Hier gaat het over de diepere levensprojecten waar jij jou verantwoordelijk voor voelt. Alles wat onder die levensprojecten valt, krijgt dan voorrang. Vind jij het belangrijk om altijd vers eten op tafel te zetten en biologisch te eten? Dan is dat één van jouw commitments. Hieruit kan voortvloeien dat jij een kookcursus gaat volgen om je skills te verbeteren of wekelijks verschillende keren naar de winkel gaat om verse producten. De manier waarop je deze commitment omzet in daden is persoonlijk. 

Als je voor jezelf die belangrijkste 7-10 rollen op papier kunt zetten, kan je alles waar je een keuze over dient te maken daaraan afwegen. Natuurlijk mag jij in je week nog andere zaken doen, maar je beseft dat je dan niet bezig bent met je belangrijkste levensprojecten. Het is een bewuste keuze. In weken waarin je het noorden wat kwijt bent, kun je altijd naar jouw huidige lijstje teruggrijpen om de vele keuzes te beoordelen. Het geeft je een soort kompas waarmee jij richting kunt geven aan je leven, een gouden leidraad om te kiezen in het heetst van de strijd.

Versimpelen een weg met vallen en opstaan

Ik heb ook regelmatig momenten dat ik overweldigd ben. Het doet mij vaak deugd om op die momenten terug te grijpen naar mijn kernwaarden of commitments. Vaak zie ik dat ik op die momenten te vaak ja gezegd heb op zijprojecten. Op het moment dat ik hier terug meer evenwicht in krijg, word ik vanzelf rustiger. De momenten van overweldiging heb ik leren omarmen als een boodschap. En ik ben zeker niet perfect! Ik ben op weg net als jij.

Wat mij wel geholpen heeft om die waarden duidelijk te krijgen is naar mijn eigen horoscoop kijken. Mijzelf leren kennen en de thema’s die voor nu actief zijn, waren cruciaal. Wil jij weten wat jouw horoscoop te vertellen heeft? Boek nu jouw astrologisch consult!

*Een affiliate link is een link waaraan ik een klein bedrag verdien indien je het boek via deze link zou aanschaffen.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.