Caroline/ januari 24, 2017/ Naturopathie/ 2 reacties

De Westerse natuurgeneeskunde afkomstig van Hippocrates is gebaseerd op vier elementen: aarde, lucht, water, vuur. Deze elementen zijn tevens terug te vinden in de astrologie. Om deze elementen te kunnen begrijpen hoeven we ze enkel in onze verbeelding op te roepen. In deze reeks probeer ik jullie voeling te laten krijgen met de betekenis van deze vier elementen zodat hun ziel zich ontvouwt.

De seizoenen volgens de vier elementen

Lente of Lucht

Lente hoort bij het kind volgens de vier elementen

Lente of Lucht

Het eerste element van de vier elementen is het element lucht die overeenkomt met de lente. Lucht is vochtig en warm van kwaliteiten. Hij komt ook overeen met het begin van een cyclus. We vinden lucht dus in het begin van een dag, namelijk de ochtend. In het begin van een mensenleven, namelijk de kindertijd waarin we heel erg leren communiceren en kennis opdoen. Als we in de medische astrologie een temperamentbepaling doen dan vinden we ook lucht als we geboren zijn onder de tekens in de lente, dus Ram, Stier en Tweelingen.

 Zomer of Vuur

Vuur hoort bij de volwassene volgens de vier elementen

Zomer of Vuur

In de zomer wordt het klimaat droger. Hierdoor krijgen we dan de combinatie warm en droog. Het tweede element van de vier elementen is dan ook het vuur element. Vuur komt overeen met de 2de fase van een cyclus. We vinden vuur in de middag en in volwassenen. Deze fase is ook de fase waarin we het meest actief ons leven sturen. In de medische astrologie vinden we de vuur temperamenten in de zomer, namelijk Kreeft, Leeuw en Maagd.

Herfst of Aarde

Aarde hoort bij de bejaarde in de vier elementen

Herfst of Aarde

Als we vervolgens richting de herfst gaan wordt het klimaat kouder. Dit geeft ons de kwaliteiten van aarde: droog en koud. Aarde komt dus overeen met de 3de fase van de cyclus van de vier elementen. We vinden deze terug in de levensfase van de bejaarde en in de avond. Vaak is dit een fase in ons leven waarin we wijsheid vinden in onszelf. We zijn in deze fase vaak serieuzer en minder veranderlijk dan voorheen. In de medische astrologie vinden we de aarde temperamenten in de herfst, dus Weegschaal, Schorpioen en Boogschutter.

Winter of Water

Water hoort bij de winter in de vier elementen

Winter of Water

In de winter uiteindelijk wordt ons klimaat terug vochtig. We verkrijgen koud en vochtig, wat ons de nevenkwaliteiten van water geeft. Water komt overeen met de eindfase van de cyclus van de vier elementen. Dit is de fase waarin we hoogbejaard zijn en onze mobiliteit sterk afneemt. Het is de periode van de nacht, waarin we afremmen en tot rust komen. In de medische astrologie vinden we de water temperamenten in de winter, dus Steenbok, Waterman en Vissen.

Deze elementen kunnen we op vele manieren tegenkomen in ons leven. In deze reeks wil ik jullie voeling geven met de betekenis van deze vier elementen zodat je ze kan inzetten als je ze nodig hebt.

Belangrijke voetnoot: de zon temperamenten uit de medische astrologie komen niet overeen met de elementen die bij de tekens zelf horen. Zo is Steenbok in de klassieke astrologie een aarde element, maar in de temperamentenleer valt deze onder water als het de zon betreft.

Meer lezen

Natuurgeneeskunde door Jan Dries (cursus Europese Academie)

Klassieke Medische Astrologie door Oscar Hofman

Wil je meer ontdekken over jouw eigen horoscoop?

Deel dit Bericht

2 reacties

  1. Ik had het gevoeld als ; vuur is de start, het is de winter solstice, het ondergrondse leven
    bij de lente begint het aardse leven, dus aarde. In de zomer lange dagen we zien veel lucht, vogels en vlinders insecten alles vliegt rond.. En in de herfst spoelt het water van de regen alles weer weg de aarde in.

    1. Wat fijn dat je zelf aan de slag ging met deze mooie symboliek. De link tussen het ondergrondse leven en vuur, snap ik nog niet helemaal. Maar wel fijn hoe je deze symboliek op een andere manier ziet in de seizoenen. Ik denk dat jouw manier van kijken best wel interessant is. Het toont alvast dat je over dit thema wat verder nagedacht hebt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.