Caroline/ oktober 30, 2017/ Voeding/ 0 reacties

Vitamine A of retinol is een essentiële vitamine die wij via onze voeding dienen binnen te krijgen. We kunnen hiervoor verschillende voedingsmiddelen gebruiken. In de dierlijke voedingsmiddelen vinden we retinol, waar een gevaar voor overdosering mee bestaat. In plantaardige voedingsmiddelen vinden we de provitamine A, wat dan in ons lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Provitamine A is minder gevaarlijk dan vitamine A bij grote hoeveelheden. Het is een gevoelige vitamine die niet goed tegen licht, zuurstof of zuur kan.

Vitamine A in de voeding

Boerenkool is een bron van vitamine A

Boerenkool is een bron van vitamine A

We vinden vitamine A onder andere in volgende voeding terug:

 • Melk, melkproducten, kaas, boter
 • Dierlijke vetten
 • Plantaardige olie, mayonaise
 • Vis en visproducten
 • Vlees en gevogelte
 • Granen zoals maïs, griesmeel, rogge, tarwe, tarwekiemen (kleine hoeveelheden)
 • Toegevoegde vitamine A aan margarine
 • Provitamine A in gekleurde groenten en fruit
  • Boerenkool
  • Pompoen
  • Tomaat
  • Peterselie
  • Paprika
  • Spinazie
  • Wortel
  • Mango
  • Perzik

Vitamine A kan enkel opgenomen worden als we voldoende zink, ijzer, vitamine E en eiwitten ter beschikking hebben. Aangezien het een vetoplosbare vitamine is, kunnen we best onze groenten rijk aan provitamine A klaarmaken met olie. Mensen die medicijnen slikken met cortisone hebben gemakkelijker een gebrek aan retinol. Alcohol heeft een belastende werking op deze vitamine en dient dan ook vermeden te worden, alsook cafeïne (wat we terugvinden in koffie, thee, cola, chocolade).

Functie van vitamine A

Wortelen zijn goed voor de ogen door hun provitamine A

Wortelen zijn effectief goed voor de ogen.

Vitamine A is belangrijk in ons lichaam voor verschillende functies. Zo is het onderdeel van gezichtspurper een noodzakelijke kleurstof die we nodig hebben om goed te kunnen zien. Hierdoor is dit een onontbeerlijke vitamine voor een goed gezichtsvermogen. Deze vitamine zorgt ook voor een gezonde huid en bevordert de groei van de botten, tanden, haren, nagels en huid. Als je vaak last hebt van infecties van de luchtwegen, kan het een goede zet zijn om een extra portie gekleurde groenten en fruit te nuttigen om zo de weerstand te verhogen. Retinol zorgt voor gezonde slijmvliezen en verbetert het genezend vermogen van het lichaam. Vitamine A helpt ons aan een gezond spijsverteringskanaal en een gezonde vaginale flora. Het werkt als antioxidant bij vrije radicalen zodat deze geen schade kunnen aanrichten. Deze vitamine zou ook kunnen worden toegepast bij de behandeling van een abnormaal versterkte schildklierfunctie en is betrokken bij de productie van de geslachtshormonen onder andere oestrogeen. We hebben retinol nodig om cortisol aan te maken, een belangrijk hormoon in onze stressbeheersing.

Disbalans van vitamine A

Perziken zijn een goede bron van vitamine A

Perziken zijn een goede bron van vitamine A

De regerende planeet van deze vitamine is de Zon. Mensen die een geboren zijn met de Zon in het sterrenbeeld Waterman of Weegschaal kunnen meer nood hebben aan deze vitamine dan anderen. Bij een tekort aan vitamine A is er vaak een gebrek aan balans tussen opnemen en afgrenzen. Waterman is een vast lucht teken dat moeite heeft met het opnemen van nieuwe ideeën, Weegschaal is een hoofd lucht teken waarbij er een eeuwige zoektocht is naar balans.

Een tekort aan deze vitamine komt niet vaak voor in geïndustrialiseerde landen. Risicogroepen zijn vegetariërs, zwangere of zogende vrouwen, rokers of mensen met maag-darmziektes. Een tekort aan vitamine A uit zich in een storing van het gezichtsvermogen. Het is moeilijker om de verschillen tussen licht en donker te onderscheiden en er ontstaat nachtblindheid. Ook ervaart men een gebrek aan traanvocht, een droge en ruwe huid, dof haar en soms zelfs haaruitval. Er kan sprake zijn van veranderingen in het smaak- en reukvermogen met een verminderde eetlust. Het gehoor kan achteruitgaan en er kan sprake zijn van aanhoudende hoofdpijnen. In een aantal gevallen kunnen er zelfs nierstenen ontstaan. Tekort aan retinol kan zorgen voor een droog vaginaal slijmvlies.

Een overdosis aan retinol kun je merken aan duizeligheid, zware hoofdpijn, misselijkheid en braakneigingen. Als er sprake is van een chronische overdosering zien we dit vooral in vermoeidheid, slaapproblemen, gewichtsafname, misselijkheid, uitdrogen van de huid, haaruitval, opzwellen van de lever en pijn aan de botten, spieren en gewrichten. Dit treedt enkel op bij een teveel aan vitamine A, niet bij een teveel aan provitamine A.

Doordat vitamine A een vetoplosbare vitamine is, is een goede vetvertering cruciaal om deze vitamine in voldoende mate te kunnen aanmaken of opnemen. Laat net deze vetvertering starten bij een goede celgezondheid. Wil jij graag eindelijk een betere vetvertering? Dan is de celgezondheid test vast een eerste mooie stap naar een gezonder leven. Je ontdekt hem hier.

De weg naar echte gezondheid

Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?

 

Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.

 

Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus. 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.