Caroline/ januari 29, 2018/ Voeding/ 0 comments

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die zeer onstabiel is. Deze vitamine is gevoelig voor zuurstof, warmte & vochtigheid. Een lange kooktijd of opslag is bij deze vitamine niet bevorderlijk. Wil je er optimaal gebruik van maken dan gebruik je best een snelkookpan of eet je de rauwe voedingsmiddelen. Deze vitamine voorkomt dat de nitraten uit bijvoorbeeld groene sla, spinazie, rode bieten en radijsjes worden omgezet in het giftige nitrosamine. Ook bij loodvergiftiging is deze vitamine behulpzaam. Het is een belangrijke antioxidant die ons helpt om vrije radicalen tegen te gaan. We kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken. Het verbruik van vitamine C stijgt bij stress en ook bij het gebruik van tabak. Mensen die roken, doen er goed aan hun inname te verhogen.

Waar vinden we Vitamine C in de voeding

Vitamine C zit in verscheidene voedingsmiddelen. De voornaamste zijn:

 • Paprika
 • Zwarte bessen
 • Spruitjes
 • Peterselie
 • Boerenkool
 • Kiwi
 • Aardbeien
 • Peulen
 • Rodekool
 • Olijven
 • Spinazie
 • Waterkers
 • Spitskool
 • Sinaasappel
 • Grapefruit
 • Citroen
 • Limoen
 • Kool

(Uit “De voedingswijzer” van Junglen Zwaan)

paprika rijk aan vitamine C

Niet de sinaasappel, maar de paprika heeft de meeste vitamine C

Waarvoor dient deze vitamine?

Vitamine C heeft een belangrijke rol in onze wondheling en ons immuunsysteem. Allergische reacties zouden kunnen worden gereduceerd. Doordat deze vitamine een belangrijke rol speelt in de aanmaak van collageen, is deze vitamine onmisbaar voor een strakke huid (het is dus ook natuurlijke anti-rimpel food) en gezonde bloedvaten. Een dagelijkse dosis zou de cholesterolspiegel kunnen doen dalen. Doordat roken vaak met atherosclerose wordt gelinkt, kan men preventief de inname van vitamine C rijke voedingsmiddelen verhogen om de schadelijke gevolgen van roken te verminderen. Vitamine C is ook een natuurlijke ontgifter die onze bloeddruk optimaliseert. Ook bij de aanmaak van cortisol, het hormoon die ons helpt omgaan met de gevolgen van stress is deze vitamine cruciaal. Hierdoor kan deze vitamine ons helpen om stressbestendiger te zijn. Deze vitamine is daarnaast ook nog betrokken bij de aanmaak van 2 aminozuren: lysine en proline. Een laatste interessante functie is dat het een natuurlijk laxeermiddel is. Groenten en fruit rijk aan vitamine C zijn dus ideaal om toe te passen bij stoelgang die zich in type 1 en 2 van de Bristol Stool chart bevindt.

Wat bij onevenwicht?

Vitamine C wordt geregeerd door Saturnus, wat zou betekenen dat Zon in Kreeft er meer nood aan heeft. Bij gebrek aan deze vitamine zien we dat de innerlijke bescherming is verzwakt. Deze mensen hebben moeite om het onderscheid te maken tussen belangrijk en onbelangrijk. Saturnus is net de planeet die ons helpt het kaf van het koren te scheiden. Hij roept ons op om keuzes te maken en de overbodige zaken te schrappen op een verantwoordelijke manier.

Een tekort kan veel symptomen veroorzaken. Vaak voelen we ons moe en slap, soms zelfs tot het apathische of depressieve af. We merken dat we ook vaker ziek zijn en last hebben van bloedend tandvlees. Er kan zelfs sprake zijn van parodontose. De wondheling verloopt niet optimaal en er kan pijn ontstaan in gewrichten en ledematen. De ogen kunnen last hebben van maculadegeneratie en grauwe staar. Vaak zien we ook een gewichtsverlies optreden.

Als we te veel vitamine C op ons menu staan hebben dan krijgen we door het laxerende effect last van diarree. Daarnaast kan er ook sprake zijn van nierstenen en huiduitslag.

Dat vitamine C niet het enige is wat ervoor zorgt dat we voldoende energie tot onze beschikking hebben, is je vast niet vreemd. Een groot stuk van je energieniveau wordt bepaald door de mate waarin jouw cellen in staat zijn om correct energie te produceren. Dit is erg gelinkt met de gezondheid van je cellen. Wil je graag meten hoe het hiermee gesteld is? Dat kan! Meer info vind je hier.

De weg naar echte gezondheid

Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?

 

Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.

 

Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus. 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.