Caroline/ december 17, 2018/ Voeding/ 0 comments

Vitamine E is een natuurlijke antioxidant die de oxidatie van vitamine A, selenium, meervoudige onverzadigde vetten en vitamine C tegengaat. We zien zelfs dat de werking van vitamine C wordt versterkt in combinatie met vitamine E. Het is als het ware een anti-roestmiddel in ons lichaam. Vitamine E wordt ook wel Tocoferol genoemd. We hebben er meer van nodig als we veel meervoudig onverzadigde vetten eten of indien de ozon- en stikstofconcentraties hoog zijn. Deze vitamine is gevoelig aan de omgevingsomstandigheden. Zo reageert ze op warmte, vocht, licht, zuur en base. Het is dan ook belangrijk om olie rijk aan deze natuurlijke antioxidant te bewaren in een donkere fles op een droge en koele plaats.

Natuurlijke antioxidant houdt je jong.

Vitamine E geeft meer levenskracht aan jouw cellen

Waarin vinden we deze natuurlijke antioxidant?

We vinden deze vitamine in meerdere voedingsmiddelen. Hieronder volgt een top 5 van voedingsmiddelen rijk aan deze natuurlijke antioxidant.

  • Tarwekiemolie
  • Zonnebloempitten
  • Hazelnoten
  • Pijnboompitten
  • Amandelen

Tocoferol als anti-roestmiddel

Vitamine E is nodig bij verschillende cruciale lichaamsprocessen. Vitamine E kan het celverouderingsproces vertragen. Natuurlijk zal je niet eeuwig jong blijven met deze vitamine, maar je kunt wel beter bewaren met de leeftijd. Zo helpt ze bij een verstoorde bloedsomloop in de benen of beenkramp. Als de benenwagen functioneert, is het tevens gemakkelijker om voldoende beweging te hebben op dagelijkse basis, nietwaar? Ook je uithoudingsvermogen staat onder invloed van tocoferol. Vitamine E vergroot namelijk lichtjes je uithoudingsvermogen en beschermt de longen tegen luchtvervuiling doordat het een rol speelt in de celademhaling.

Een tekort aan vitamine E heeft een effect op onze rode bloedlichaampjes, de spiercellen en de zenuwcellen. Je ziet dus ook dat deze vitamine een belangrijke taak heeft in ons lichaam. Als natuurlijke antioxidant zou deze vitamine een beschermende rol kunnen spelen tegen arteriosclerose en bij het ontstaan van bloedstolsels. Deze vitamine heeft zijn rol te spelen in de bloedstolling waardoor het een gezonde doorbloeding bevordert.

Vitamine E ondersteunt de vruchtbaarheid

Tocoferol speelt als vitamine van Venus een rol in de vruchtbaarheid

Daarnaast zien we deze natuurlijke antioxidant regelmatig opduiken in cosmeticaproducten. Vitamine E zal namelijk de huid gladstrijken en de veroudering van de cellen tegengaan. De genezing van brandwonden kan zelfs worden bevorderd door tocoferol en littekens kunnen soms worden voorkomen met een tijdige behandeling.

Een laatste belangrijke functie van vitamine E is de werking op ons voortplantingsstelsel. Deze vitamine zou de vruchtbaarheid kunnen bevorderen en zou misschien een dreigend miskraam kunnen voorkomen. Natuurlijk heeft het geen zin een dreigend miskraam te voorkomen als de vrucht niet levensvatbaar is.

Onevenwichten in vitamine E

Vitamine E wordt geregeerd door Venus of de planeet van de vrouwelijkheid. Hierin vinden we haar werking op de vruchtbaarheid terug. Mensen met Zon in Ram of Schorpioen kunnen in een aantal gevallen een verhoogde nood hebben aan vitamine E. Zij doen er goed aan om de voornoemde voedingsmiddelen vaker in hun dieet toe te voegen. Vitamine E beschermt ons tegen schadelijke psychische invloeden zoals emotionele aanvallen en manipulaties. Bij tekorten kunnen we dus moeite hebben om dit soort situaties het hoofd te bieden.

Vitamine E beschermt tegen emotionele uitdagingen

Vitamine E ondersteunt jouw psychische weerstand

Een tekort aan tocoferol geeft een heleboel symptomen. We zien dit tekort vooral bij een vetarm dieet ontstaan. Vaak zien we hier hart- en vaatziekten en bloedarmoede. Daarnaast zien we ook typische klachten op het gebied van vruchtbaarheid zoals menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en een verhoogd risico op miskraam. Ook de spieren kunnen afzien met spierklachten en gewrichtsaandoeningen zoals reuma tot gevolg. Een laatste symptoom wat kan voorvallen bij een tekort zijn concentratiestoornissen en andere neurologische stoornissen.

Een teveel geeft kans op ongewenste bloedingen. Vitamine E is namelijk tot op zekere hoogte bloedverdunnend. Soms zien we hier ook buikpijn, diarree, spierzwakte en vermoeidheid optreden. Bij een gezonde en evenwichtige voeding komt een teveel aan vitamine E niet vaak voor.

Ervaar je een aantal van deze klachten en wil je nagaan of natuurlijke gezondheidszorg jou kan ondersteunen in jouw proces naar een gezondere levensstijl? Boek dan zeker jouw eerste consultatie en dan gaan we na of deze methode iets voor jou kan betekenen.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.