Caroline/ september 24, 2018/ Voeding/ 1 reacties
Heb jij ook last van je spijsvertering als je veel junkfood eet? Ik hoor vaak vrouwen die klagen van winderigheid en een opgeblazen gevoel als ze te vaak uit eten gaan. Een van de zaken die ik een paar jaar geleden ontdekte waren de voedselcombinaties. Op zich pas ik ze niet dagelijks toe, maar in periodes waarin ik iets meer afwijk van mijn gewone patroon door externe omstandigheden, probeer ik er ruimte voor te maken.
Deze voedselcombinaties zijn in het begin wat wennen, maar ik merkte er al snel een rustigere buik door. Als jij last hebt van een opgeblazen buik na de maaltijd is het het proberen waard. Zolang je voldoende varieert is er geen vuiltje aan de lucht. Eigenlijk zijn ze heel simpel eens je het systeem beethebt. Ze zijn dan ook gebaseerd op een normale spijsvertering.
Wat zijn slechte voedselcombinaties en waarom?
Als jij een periode van opgeblazenheid ervaart, dan loopt jouw spijsvertering niet te best. Eiwitten kunnen rotten in je darmen en koolhydraten gisten. Gebruik je eiwitten met zetmeel dan kun je van beiden last krijgen als ze onvoldoende verteerd zijn. Het lijkt vlotter te gaan door deze combinatie te vermijden. Rijst met kip of brood met kaas vallen door deze combinatie dus in de slechte combinaties.
Bij eiwitten en suiker ligt het verhaal iets anders. De eiwitten worden in je maag verteerd waardoor je maagzuur zich hierop dient te focussen. Voor suikers wordt maagzuur over het algemeen gebruikt om deze te stabiliseren zodat zij later niet gaan gisten in je darmen. Vaak zal de suiker onvoldoende in contact zijn gekomen met het maagzuur waardoor die opgeblazen buik ontstaat. Kip met appelmoes is in deze combinatie een typisch voorbeeld.
Eiwitten komen ook niet zo goed overeen met zuren. Het zuur remt de productie van maagzuur waardoor de eiwitten niet goed verteren. Kaas met mosterd kan hier als een voorbeeld van worden gezien.
Zetmeel met suiker zoals een boterham met confituur wordt in dit systeem ook als een slechte voedselcombinatie gezien. Zetmeel wordt grotendeels in de mond verteerd tot suiker, maar door de zoete smaak van suiker hebben we de neiging deze eerder door te slikken. In de maag blijven zetmelen gecombineerd met suikers te kort aanwezig waardoor de stabilisatie terug in het gedrang kan komen.
Zetmeel met zuur is tevens een verkeerde voedselcombinatie. Ptyaline, een enzym in ons speeksel die het zetmeel afbreekt, heeft nood aan een zekere pH. Door zuren te eten met zetmeel daalt de pH in de mondholte waardoor de ptyaline haar werk niet meer naar behoren kan doen. Een combinatie tussen aardappelpuree en zuurkool, kan ook meer verteringsklachten geven.
Een laatste verkeerde combinatie is het combineren van vet met suiker. Het vet gaat zich rond de suikermoleculen plaatsen waardoor het niet in contact komt met het maagzuur en gaat gisten in de darmen. Noten met rozijnen zou hier een mooi voorbeeld van kunnen zijn.
Wat zou je vaker hoeven eten als voedselcombinatie?
Natuurlijk zal je niet alle bovenstaande combinaties van je menu kunnen en willen schrappen. Het komt er vooral op neer om te kijken wat voor jou werkt. Zelf let ik er iets meer op als ik vaker afhankelijk ben van extern eten omdat ik merk dat dit voor mij een gigantisch verschil maakt. Er zijn combinaties waar ik meer last van heb dan andere en dat zal gegarandeerd ook bij jou het geval zijn. Hieronder vind je alvast een aantal goede voedselcombinaties om je op weg te zetten.
Eiwitten verteren beter als je ze samen met voldoende vet eet. Het vet zorgt ervoor dat het eiwit langer in de maag vertoeft waardoor het meer tijd krijgt om goed te verteren. Noten, zaden en pitten bevatten veel eiwitten en veel vet.
Als je je boterham vooral belegt met vette voedingsmiddelen dan zal deze beter verteren. In alle zetmeelproducten zit ook een deel eiwitten. Het vet zorgt ervoor dat de maaltijd langer in de maag vertoeft waardoor dit deeltje eiwitten in je boterham beter verteerd wordt. Hierdoor valt dit onder een spijsverteringsbevorderende combinatie.
Vet met zuur zoals we typisch terugvinden in een vinaigrette is een goede combo doordat de zuren het vet emulgeren en deze dan ook lichter verteerbaar maken. Als je een avocado bereidt met citroensap kun je deze combinatie ook goed ervaren.
Suiker gaat tevens goed samen met zuur aangezien het zuur de suiker zal stabiliseren. Zo wordt gisting voorkomen en stijgt de houdbaarheid. Yoghurt met suiker is hier een goed voorbeeld van.
Je kunt alle fruit met fruit combineren. Zoet fruit combineert het best met ander fruit of yoghurt. Groenten combineren met bijna alles. Enige uitzonderingen hierop zijn suiker, honing, fruit en melk. Champignons en zetmeelrijke groenten zoals pompoen en zoete aardappel combineren met minder voedingsmiddelen dan andere groenten
Wat kun je hieruit meenemen?
Het lijkt me vooral handig om hier zelf eens mee te experimenteren. Probeer eens wat meer aandacht te hebben voor de verschillende zaken die jij op je bord legt door deze voedselcombinaties eens uit te proberen. Blijf wel vooral genieten van eten, want dat komt je spijsvertering ten goede. Er zijn zoveel verschillende theorieën omtrent voeding dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor mij is het vooral belangrijk dat je je eetpatroon wijzigt op een manier dat je het voor de rest van je leven kunt toepassen.
Wil jij graag jouw eetpatroon eens grondig onder de loep nemen? Dan is een celgezondheidstest een mooie eerste stap. Ontdek hem hier.
De weg naar echte gezondheid

Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?
Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.
Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus.
Wie ben ik?
Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.
Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden.
Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.
Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Originele inhoud hier is gepubliceerd onder deze licentievoorwaarden: | X | |
Soort Licentie: | Non-commercial, Attribution | |
Licentie Samenvatting: | You may copy this content, create derivative work from it, and re-publish it for non-commercial purposes, provided you include an overt attribution to the author(s). | |
Licentie URL: | https://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/ |
Wat een super duidelijk en nuttig artikel.
Bedankt Caroline hier kan ik wat mee.