Caroline/ juli 2, 2024/ Astrologie/ 0 reacties

Het zou te simpel zijn moesten we een geboortehoroscoop kunnen gebruiken om iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (of kortweg narcisme) te diagnosticeren. Helaas! Toch kun je de geboortehoroscoop gebruiken om meer inzicht te krijgen in de narcist. Vanwaar komt het gedrag en wat zijn de triggerpunten?

Narcisme heeft in een horoscoop heel veel te maken met wat we de zogenaamde transsaturnalen noemen (Uranus, Neptunus en Pluto). Deze zielenplaneten kunnen pas volledig omarmd worden na de eerste Saturnusreturn (ongeveer rond 29-jarige leeftijd). Het zijn erg spirituele planeten met een hoge trilling. Niet iedereen kan deze trilling aan. Doorheen ons leven worden wij klaargestoomd voor deze transsaturnalen door Saturnus.

Saturnus speelt een rol bij zowel slachtoffer als dader van narcisme

De planeet Saturnus geeft ons een soort van grondingskoord op voorwaarde dat we onze verantwoordelijkheid recht in de ogen durven kijken. We mogen gaan begrenzen wat binnen komt zodat we niet overspoeld geraken. Saturnus wijst ons de weg naar (emotionele) volwassenheid. Het is een strenge en harde leermeester, maar eens je hem in je armen sluit, merk je dat alles een andere richting uit mag.

De narcist heeft niet geleerd om met emoties om te gaan, laat staan ze te verwerken. Het is voor hen simpeler om hun emoties te verwerken via het slachtoffer. Dus gaan ze op alle knoppen duwen van het slachtoffer om deze emotioneel over de rooie te duwen. Het slachtoffer wordt hierdoor als gek weggezet en de dader is zijn “pakketje emoties” kwijt. Ze keren zich dus af van de weg om emotioneel volwassen te worden, weg van Saturnus.

Bij het slachtoffer speelt dezelfde dynamiek, maar anders. Vaak zijn slachtoffers heel krachtige en gevoelige zielen, die helemaal niets op hebben met de aardse beperkingen van Saturnus. Ze hebben vaak heimwee naar een toestand die niet in de fysieke vorm bestaat. Zolang ze niet kunnen accepteren dat die fysieke vorm deel van hun proces is, kunnen ze niet losbreken uit de slachtoffercyclus. Hun pad is er eentje om gegronde spiritualiteit te beleven en zo stevig in hun eigen energie te gaan staan dat niemand er nog op kan teren.

Een eerste planeet om te gaan onderzoeken in je eigen horoscoop als je geconfronteerd wordt met narcisme is dus Saturnus. Hij toont je waar jij echt in jouw kracht en autoriteit mag gaan staan op een gezonde manier. Je mag de verwachtingen van de buitenwereld hier loslaten en je eigen bouwwerk neerzetten. Dit neemt tijd, keuzes maken en grenzen stellen. Maar is zo belangrijk naar herstel toe.

narcisme als sluipgif in relaties

Emoties en narcisme

Narcisme is dus vooral een pathologie waarbij er een verstoorde emotieregulatie speelt. In de horoscoop wordt onze emotieregulatie door de Maan belichaamd. We vinden er wat we nodig hebben om veilig en geliefd te zijn. Het teken van de Maan kan je helpen om terug emotionele veiligheid te ervaren na een passage van een narcist. In de horoscoop van de narcist kan het je informatie verschaffen over de achterliggende emotionele patronen.

Staat de Maan bijvoorbeeld in Schorpioen of maakt deze een aspect met Pluto in de geboortehoroscoop? Dan kan de persoon in kwestie emoties erg turbulent vinden. Er zijn intense emotionele diepten waardoor je verzwolgen kan worden. Hierdoor ontstaat de neiging om controle te gaan uitoefenen op emoties. Deze mensen doorzien als geen ander de zwakke plekken van anderen. Deze informatie kunnen ze bewust in hun voordeel gaan gebruiken als ze de verantwoordelijkheid over hun eigen emoties afwijzen.

Als iemand de Maan in Steenbok heeft staan of in aspect met Saturnus, dan is er een andere dynamiek aan het werk. Emoties worden hier gezien als lastige, oncomfortabele dingen die steeds weer roet in het eten komen gooien. Emoties moeten ten alle prijze vermeden worden, dus wordt de hele omgeving minutieus gecontroleerd en gestuurd. Zodra iemand buiten de lijntjes durft kleuren, breekt de hel los.

Narcisme heeft niet altijd zijn oorsprong in dit leven. We kunnen in de geboortehoroscoop soms een signatuur aantreffen die toont dat dit patroon eigenlijk stamt uit een vorig leven. Als de Maan conjunct de Zuidelijke Maansknoop staat, kan dit bijvoorbeeld wijzen op een verstoorde manier om met emoties om te gaan die daar ontstaan is. In dit leven kunnen er problemen zijn met de moederfiguur om die zaken terug te activeren en ermee aan de slag te gaan. Er kan een intens onderliggend gevoel zijn van in de steek gelaten worden. Waar de ene deze les op een serieuze manier opneemt, zal een ander het pad van narcisme bewandelen om niet zelf deze emoties te hoeven verwerken.

De vorming van de identiteit en het ego in de horoscoop

Narcisme ontstaat in de vroege kindertijd tijdens de identiteitsvorming. Het hemellichaam dat ons hierover meer informatie kan verschaffen is de Zon. Als de identiteitsvorming niet helemaal goedloopt en er de neiging ontstaat om te domineren en zich te laten gelden, wordt een toxische voedingsbodem gecreëerd om een narcistisch gedragspatroon te ontwikkelen. Ook hier zien we terug een link met Saturnus en de transsaturnalen. Deze planeten kunnen in aspect met de Zon een sterke behoefte creëren aan erkenning, controle en perfectionisme. Drie kenmerkende eigenschappen voor narcisten.

De oorzaak van deze behoefte verschilt volgens de planeten die betrokken zijn. Bij Saturnus (en Zon in Steenbok) staat de angst voor verandering op de voorgrond, die kan leiden tot controlegedrag. Met de Zon in Waterman (of in aspect met Uranus) is er een nood om absolute vrijheid te hebben waarbij de grenzen van anderen als een te overschrijden last worden gezien. Soms zien we dat er een aspect is met Neptunus of de Zon zich in Vissen bevindt, wat wijst op een dynamiek om te willen leven in een zelfgecreëerde droomwereld. Alles wat dit plaatje dan verstoort, zorgt voor negatieve emoties die de kop ingedrukt moeten worden.

Het gevaarlijkste vind ik de narcist met een Zon in Schorpioen of in een aspect met Pluto. Het zijn vaak erg sterke persoonlijkheden die de touwtjes koste wat het kost in handen willen houden. Als zij de controle durven kwijt geraken, doorstaan ze doodsangsten. Gezien een kat in het nauw heel gekke sprongen maakt, is dit een dynamiek waar je het meest voor op je hoede mag zijn.

Gelukkig is niet iedereen met de Zon in Schorpioen narcist! Je kan de horoscoop dus gebruiken om inzicht te krijgen in de dynamieken en wat jij nodig hebt om te herstellen. Het is een mooie tool om inzicht te krijgen in het pad naar herstel.

Ben jij klaar om over deze dynamiek te groeien?

Wat als ik jou nu eens vertelde dat de planeten en sterren invloed hebben op alles hier op aarde? Jouw geboortehoroscoop is jouw unieke geschenk die jij bij je geboorte meegekregen hebt. Het is jouw roadmap naar jouw droomleven. De kunst van het leven bestaat er dan ook in om jouw geboortehoroscoop echt te gaan leven en alle onnodige ballast uit jouw leven te gooien. 

Jouw geboortehoroscoop toont waar jouw echte talenten liggen. Zo kan je alles loslaten wat jou niet vooruit helpt. Soms is dat extra duwtje net hetgeen jij nodig hebt om echt jouw ware kleuren aan de wereld te gaan tonen. Dat is hetgeen het embodied astrologie traject jou wil tonen.

Je ontdekt dat je helemaal geen moeite moet doen om anderen te pleasen. Jij bent het meer dan waard om jouw plekje hier op aarde te hebben. Het is tijd om jouw struggles eindelijk vaarwel te zeggen. Ben jij er klaar voor? 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline gebruikt de sterren en planeten doorheen al haar werk. Ze ademt het. In haar dagelijkse leven gebruikt ze de 4 elementen en voelt ze zich een eeuwige student van de sterrenhemel. Het is haar weg om de oude medicijnen nieuwe leven in te blazen en starseeds te ondersteunen om hier op aarde hun plekje te vinden.

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.