Caroline/ oktober 8, 2018/ Naturopathie/ 0 comments

De werking van kruiden lijkt heel mysterieus, maar er zit een mooie logica achter. Het ene kruid zal goed werken bij jou en het andere zal niet aanslaan. Een mooi voorbeeld hiervan is kurkuma. Vaak wordt dit kruid aangeraden aan mensen met ontstekingsklachten. Het kan zeer behulpzaam zijn bij deze klachten, maar er zijn toch mensen waarbij dit kruid de klachten net erger maakt. Wat is hier aan de hand?

De werking van kruiden en de typologie

Kurkuma behoort tot het vuurtype. Het is warm en droog waardoor het ideaal is om ontstekingsklachten te behandelen van een watertype. Bij een vuurtype kan kurkuma de klachten net erger maken. Voor een vuurtype kan zoethout een betere keuze zijn doordat dit tot het watertype behoort. De werking van kruiden kan per persoon verschillen.

Zoethout wordt vaak gegeven als ondersteuning bij burn-out. Het kan het herstel helpen aangezien het de bijnieren ondersteunt. Toch is voorzichtigheid geboden met zoethout aangezien het de mineraalhuishouding kan beïnvloeden. Lees hier ook zeker mijn disclaimer.

De werking van kruiden is afhankelijk van de groeiplaats

De groeiplaats kan het element bepalen

Net zoals iedereen anders reageert op medicatie, reageert ook iedereen anders op kruiden. Het voordeel van kruiden is het feit dat ze minder snel bijwerkingen geven en hierdoor vaak comfortabeler zijn dan hun chemische tegenhangers. De werking van kruiden gedijt wel trager dan medicijnen. Hiermee dien je dus ook rekening te houden.

Keuze van de remedie

In de naturopathie delen wij mensen in volgens 4 verschillende types gebaseerd op de vier elementen: water, vuur, lucht en water. Het is zo dat we deze 4 elementen kunnen vaststellen op basis van jouw lichaamsbouw en gezichtslijnen. Door middel van een persoonlijkheidstest die we naast deze vaststellingen leggen ontdekken we welke elementen uit balans zijn geraakt. Ikzelf gebruik hier ook astrologie bij om nog extra zaken te vergelijken zodat we een zo volledig mogelijk beeld kunnen krijgen.

Eens we deze zaken hebben vastgesteld, lopen we ook de klachten na. Door de klachten naast jouw temperament te leggen kunnen we verbanden zien die verder gaan dan jouw symptomen. Het toont ons waar het in jouw leven momenteel niet botert. Al deze zaken helpen de naturopaat om zijn remedies uit te kiezen zodat jij geholpen bent.

Ook de verschillende remedies bevinden zich onder een element. We gaan steeds proberen om bij vuur water in te zetten of omgekeerd. Bij lucht zetten we aarde in en bij aarde lucht. Soms is dit echter niet mogelijk. Dit kan voorkomen omdat het tegengestelde element heel beperkt aanwezig is in je temperament waardoor het moeilijk te introduceren is. Op dat ogenblik kunnen we de keuze maken om een tertiair element in te zetten zodat de schok minder groot is.

Waterelement kruiden verzachten vuurklachten

Kruiden van het waterelement verzachten vuurklachten

Indeling van planten volgens de elementen

Om planten in te delen volgens de elementen worden verschillende kwaliteiten in acht genomen. Zo gaan we nagaan wat de smaak van de betreffende plant is. Daarna gaan we na voor welke weefsels, systemen en organen de plant een voorkeur heeft. Verder kijken we naar de fysiologische werking van de plant zowel voor de vertering als na de vertering. Uiteindelijk gaan we ook de energetische kwaliteiten van de plant na. We bepalen op basis van deze eigenschappen het element en de planetaire heerser van de plant.

Indien we ontdekken dat jij last hebt van te veel vuur en hierdoor ontstekingen hebt, dan kunnen we beslissen om zoethout te gebruiken in de plaats van kurkuma. Hierdoor wordt de remedie aangepast aan jouw persoonlijkheid. Als je hier zelf meer over wenst te ontdekken, neem dan zeker een kijkje in de webwinkel.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.