Caroline/ juli 16, 2018/ Voeding/ 0 comments

Zink, een belangrijk mineraal voor ons lichaam, helpt ons bij het regelen van onze vitamine A-spiegel. Voor de mannelijke vruchtbaarheid is het zelfs essentieel. Een overmaat aan fytinezuur, wat we terugvinden in volle granen en peulvruchten kan de beschikbaarheid verminderen, alsook het drinken van alcohol. Daarnaast zijn er verschillende medicijnen waaronder plaspillen en anticonceptie die een negatieve werking hebben op onze zinkvoorraad. Een nierziekte of suikerziekte kan de beschikbare hoeveelheden de diepte in jagen. Zelfs dagelijkse stress en darmklachten hebben een belangrijk effect op onze zinkspiegel.

Voedingsmiddelen met zink

Gelukkig vinden we zink terug in meerdere voedingsmiddelen. Deze lijst is terug te vinden in de voedingswijzer van Junglen Zwaan.

 • Oesters
 • Hennepzaad
 • Pompoenpitten
 • Lijnzaad
 • Cacao
 • Lever (varken)
 • Pijnboompitten
 • Rundvlees
 • Cashewnoten
 • Sesamzaad
 • Zonnebloempitten
 • Pecannoot
 • Chiazaad
 • Haver

Indien je te weinig zink hebt, kan het een verstandige keuze zijn om bovenstaande voedingsmiddelen in je dagelijks dieet op te nemen.

zink brengt rust in jouw lichaam

Zink brengt rust in jouw lichaam

Ondersteuning van diverse lichaamsprocessen

Zoals vermeld, heeft zink verschillende levensbelangrijke functies. Diverse lichaamsprocessen maken gebruik van dit mineraal. Tevens is de goede werking van onze enzymsystemen hiervan afhankelijk. Bij het bouwen van eiwitten en ook bij het maken van DNA is dit mineraal onontbeerlijk. Het ondersteunt hierdoor ook kinderen tijdens de groei.

Dit mineraal verzorgt een goed zuur-base evenwicht in ons lichaam. De producten van Alka om te ontzuren zijn dan ook hierop gebaseerd. Door de invloed op het zuur-base evenwicht, helpt zink voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. De homeostase van het bloed en de immuniteit worden daarnaast door dit mineraal ondersteund. Als je last hebt van een slechte wondheling kan zink een verbetering brengen.

Voor de mannelijke gezondheid is dit mineraal zoals ik reeds vermeldde onontbeerlijk. Het heeft een normaliserend effect op de prostaatklier en is belangrijk voor de ontwikkeling van alle geslachtsorganen. Bij mannen kan het zelfs onvruchtbaarheid voorkomen.

Ook op onze hersenen heeft het een positief effect. Het is een belangrijk mineraal voor onze hersenfunctie en kan bij de behandeling van schizofrenie ondersteunend zijn. Over het algemeen heeft het een rustgevend effect op ons zenuwstelsel. Indien je smaak- of reukvermogen niet meer optimaal werkt, kan zink helpen om terug te proeven en te ruiken.

Mannelijke vruchtbaarheid en gezondheid heeft nood aan zink

Zink ondersteunt de mannelijke vruchtbaarheid

Disbalans van zink

Dit mineraal wordt geregeerd door de planeet Uranus waardoor mensen met de Zon in Leeuw er meer nodig hebben. Leeuw is een vaderlijk teken die zijn kroost opvoedt en ondersteunt. Ze durven ook wel eens van het goede leven te genieten en zijn gevoelig aan hun hart. Bij elke zaadlozing verbruiken mannen grote hoeveelheden zink. Mannen met een groot libido doen er dus goed aan om voldoende van dit mineraal in te nemen met hun voeding.

Een tekort kan ontstaan door een gebrekkige inname via de voeding of het gebruik van bepaalde medicijnen. Er zijn ook een aantal aandoeningen die typisch een lagere bloedspiegel geven. Bij een tekort zien we bij mannen een vergroting van de prostaatklier en een verminderde spermaproductie. Er kan sprake zijn van nachtblindheid door de ondersteunende functie naar vitamine A. Tekorten zorgen voor huidproblemen en haaruitval.

Aangezien het zo essentieel is voor het immuunsysteem, merk je een verstoorde wondgenezing en een gevoeligheid voor infecties bij tekorten. Daarnaast kan een tekort leiden tot gedragsstoornissen met agressiviteit en hyperactiviteit of depressies en psychologische klachten.

Een teveel aan zink komt amper voor en is vaak het gevolg van supplementen. Bij een teveel merk je misselijkheid, braken en diarree op. Ook is er een metaalsmaak in de mond.

Wil jij aan de slag met jouw stress om je immuunsysteem extra te ondersteunen? Dan is de S.O.S. stresscursus iets voor jou! Schrijf je nu in.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.