Caroline/ juli 16, 2018/ Voeding/ 0 comments

Zink, een belangrijk mineraal voor ons lichaam, helpt ons bij het regelen van onze vitamine A-spiegel. Voor de mannelijke vruchtbaarheid is het zelfs essentieel. Een overmaat aan fytinezuur, wat we terugvinden in volle granen en peulvruchten kan de beschikbaarheid verminderen, alsook het drinken van alcohol. Daarnaast zijn er verschillende medicijnen waaronder plaspillen en anticonceptie die een negatieve werking hebben op onze zinkvoorraad. Een nierziekte of suikerziekte kan de beschikbare hoeveelheden de diepte in jagen. Zelfs dagelijkse stress en darmklachten hebben een belangrijk effect op onze zinkspiegel.

Voedingsmiddelen met zink

Gelukkig vinden we zink terug in meerdere voedingsmiddelen. Deze lijst is terug te vinden in de voedingswijzer van Junglen Zwaan.

 • Oesters
 • Hennepzaad
 • Pompoenpitten
 • Lijnzaad
 • Cacao
 • Lever (varken)
 • Pijnboompitten
 • Rundvlees
 • Cashewnoten
 • Sesamzaad
 • Zonnebloempitten
 • Pecannoot
 • Chiazaad
 • Haver

Indien je te weinig zink hebt, kan het een verstandige keuze zijn om bovenstaande voedingsmiddelen in je dagelijks dieet op te nemen.

zink brengt rust in jouw lichaam

Zink brengt rust in jouw lichaam

Ondersteuning van diverse lichaamsprocessen

Zoals vermeld, heeft zink verschillende levensbelangrijke functies. Diverse lichaamsprocessen maken gebruik van dit mineraal. Tevens is de goede werking van onze enzymsystemen hiervan afhankelijk. Bij het bouwen van eiwitten en ook bij het maken van DNA is dit mineraal onontbeerlijk. Het ondersteunt hierdoor ook kinderen tijdens de groei.

Dit mineraal verzorgt een goed zuur-base evenwicht in ons lichaam. De producten van Alka om te ontzuren zijn dan ook hierop gebaseerd. Door de invloed op het zuur-base evenwicht, helpt zink voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. De homeostase van het bloed en de immuniteit worden daarnaast door dit mineraal ondersteund. Als je last hebt van een slechte wondheling kan zink een verbetering brengen.

Voor de mannelijke gezondheid is dit mineraal zoals ik reeds vermeldde onontbeerlijk. Het heeft een normaliserend effect op de prostaatklier en is belangrijk voor de ontwikkeling van alle geslachtsorganen. Bij mannen kan het zelfs onvruchtbaarheid voorkomen.

Ook op onze hersenen heeft het een positief effect. Het is een belangrijk mineraal voor onze hersenfunctie en kan bij de behandeling van schizofrenie ondersteunend zijn. Over het algemeen heeft het een rustgevend effect op ons zenuwstelsel. Indien je smaak- of reukvermogen niet meer optimaal werkt, kan zink helpen om terug te proeven en te ruiken.

Mannelijke vruchtbaarheid en gezondheid heeft nood aan zink

Zink ondersteunt de mannelijke vruchtbaarheid

Disbalans van zink

Dit mineraal wordt geregeerd door de planeet Uranus waardoor mensen met de Zon in Leeuw er meer nodig hebben. Leeuw is een vaderlijk teken die zijn kroost opvoedt en ondersteunt. Ze durven ook wel eens van het goede leven te genieten en zijn gevoelig aan hun hart. Bij elke zaadlozing verbruiken mannen grote hoeveelheden zink. Mannen met een groot libido doen er dus goed aan om voldoende van dit mineraal in te nemen met hun voeding.

Een tekort kan ontstaan door een gebrekkige inname via de voeding of het gebruik van bepaalde medicijnen. Er zijn ook een aantal aandoeningen die typisch een lagere bloedspiegel geven. Bij een tekort zien we bij mannen een vergroting van de prostaatklier en een verminderde spermaproductie. Er kan sprake zijn van nachtblindheid door de ondersteunende functie naar vitamine A. Tekorten zorgen voor huidproblemen en haaruitval.

Aangezien het zo essentieel is voor het immuunsysteem, merk je een verstoorde wondgenezing en een gevoeligheid voor infecties bij tekorten. Daarnaast kan een tekort leiden tot gedragsstoornissen met agressiviteit en hyperactiviteit of depressies en psychologische klachten.

Een teveel aan zink komt amper voor en is vaak het gevolg van supplementen. Bij een teveel merk je misselijkheid, braken en diarree op. Ook is er een metaalsmaak in de mond.

Een correcte werking van je immuunsysteem is natuurlijk niet enkel afhankelijk van je niveau aan zink. Ook de hoeveelheid arachidonzuur bepaalt mee of jouw immuunsysteem correct kan reageren op ziekteverwekkers. Wil je graag ontdekken wat jouw celgezondheid jou kan vertellen over de werking van jouw immuunsysteem? Ontdek er hier meer over.

De weg naar echte gezondheid

Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?

 

Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.

 

Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus. 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.