Caroline/ juni 21, 2020/ Naturopathie/ 0 comments

Natuurlijk zijn kwaaltjes niet enkel een voorrecht van koning winter. Ook de zomer kan ons aardig wat kopzorgen bezorgen. Doordat we in de zomer veel meer insecten hebben, komen er in deze periode veel insectenbeten voor. De zomerzon doet deugd na de donkere wintermaanden, maar is jammer genoeg niet zonder gevaar. Jaarlijks lopen veel mensen een zonnebrand op of zelfs een zonneslag. Dit zijn de minder fijne kantjes aan de zomer. Gelukkig zijn er ook hier een aantal natuurlijke middeltjes die ons kunnen helpen bij deze kwaaltjes. 

Te veel zon in de zomer kan leiden tot zonnebrand

De beste remedie tegen zonnebrand is preventie. Het is altijd beter om tijdens de zomermaanden de zon te mijden op het middaguur en jezelf goed te beschermen tegen de zon. Als het toch te laat is, is het vooral belangrijk om de huid goed te hydrateren zodat zij zich kan herstellen aangezien een zonnebrand de huid sterk uitdroogt. Met de nodige huidveroudering tot gevolg. Ik gaf in het verleden al eens natuurlijke remedies mee voor zonnebrand.

Natuurlijke verlichting van zonnebrand

Er zijn een aantal olies die uitermate geschikt zijn om je huid te rehydrateren. Je kunt met een gerust gemoed gebruik maken van arganolie, lijnzaadolie, sesamolie of zonnebloemolie. Sint-Janskruidolie is ook sterk hydraterend en herstellend, maar kan ons zeer gevoelig maken voor de zon. Het is dan ook ten zeerste afgeraden om nog de zon op te zoeken na het gebruik van Sint-Janskruidolie. 

Als de aangedane plaats nog warm en pijnlijk voelt, kun je best een mengsel van 50 g kwark met 1 eetlepel karnemelk aanbrengen om de branderigheid te koelen. Na 15 minuten kun je dit afspoelen met lauw water waardoor de zonnebrand al minder pijnlijk dient aan te voelen. Ook yoghurt kan een gelijkaardige werking hebben. Als je te lang in de zon hebt gezeten, kan het dus goed zijn je huid te voeden met afkoelende yoghurt. Op deze manier kun je de schade proberen tot een minimum te beperken. 

zomer: zon in jezonnebril
Preventie is de beste remedie tegen zonnebrand

We kunnen de verbrande huid ook insmeren met propoliszalf. Dit is een hydraterende zalf die propolis bevat waardoor de genezing wordt gestimuleerd. Op deze wijze kan apitherapie ook bij zonnebrand behulpzaam zijn. 

Als je toevallig een komkommer in je frigo hebt liggen, kun je hier kleine schijfjes van snijden. Leg deze schijfjes op de verbrande huid voor 30 minuten. De huid voelt zachter en gehydrateerd. Hetzelfde kunnen we bereiken door aloë vera te gebruiken. Breek een blad af en haal de gel uit de plant. Deze gel heeft een verkoelend en hydraterend effect zodat de beschadigde huid zich mooi kan herstellen. 

Autch! Ik ben gebeten door een insect.

Tijdens de zomer is er een heropleving van insecten. De meeste insectenbeten gebeuren tijdens de zwoele zomermaanden. Jammer genoeg gaan insectenbeten samen met jeuk of pijn. Gelukkig heeft de natuur ook hier een aantal goede middeltjes om de ongemakken te verzachten.

Bijensteek?

Als je gestoken wordt door een bij is het belangrijk om de angel te verwijderen uit de steek. Hierna kun je de beet insmeren met azijn of citroensap. Het zuur zorgt ervoor dat het gif geneutraliseerd wordt waardoor de pijn vermindert. Sommige mensen zijn allergisch aan bijen, dus moesten er tekenen ontstaan van een allergische reactie, dan dien je in alle gevallen een arts te raadplegen. Een bijensteek kan dodelijk zijn voor mensen die allergisch zijn!

Wespensteek?

Indien de beet voortkomt van een wesp is het goed om na te kijken of de angel nog aanwezig is. Deze dient zeker te worden verwijderd uit de beet alvorens te behandelen. Bij een wespensteek kunnen we best de gestoken regio insmeren met pure etherische olie van lavendel. Dit zou de pijn moeten doen verdwijnen.

Muggen typisch zomers
Je kunt gelukkig iets doen tegen vervelende muggenbeten

Muggenbeet? Typisch zomer zeker?

De meest voorkomende zomerbeten zijn muggenbeten. We hebben een heleboel mogelijke middelen voor handen om uit te proberen. Zo kun je etherische olie van lavendel op de muggenbeet wrijven of citroensap of azijn tegen de jeuk. Je kunt de beet bedekken met plakjes ingelegde augurk of met tandpasta. Propoliszalf aanbrengen kan de ongemakken verminderen, evenals het wrijven met een blokje marseillezeep. 

Het voorkomen van muggenbeten is niet altijd zo evident. De beste remedie is nog steeds voorkomen dat muggen je slaapkamer binnen komen door voorzichtig te zijn met lichtbronnen en open ramen. Je kunt wel een aantal planten uitproberen waar muggen niet verzot op zijn zoals boerenwormkruid, citroenmelisse en lavendel. Dit zal voor sommige mensen een goede oplossing zijn. Daarnaast kan het nuttig zijn om voldoende B-vitamines in te nemen. Naar het schijnt zouden mensen die hier te weinig van hebben vaker gestoken worden dan anderen. 

Wil jij vaker tips en inspiratie ontvangen om jouw leven lichter en leuker te maken? Volg en like mijn Facebookpagina voor regelmatige inspiratie.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.