Caroline/ september 19, 2021/ Zwangerschap/ 0 comments

Een baby die in jouw buik groeit ontstaat en groeit niet zomaar. De bouwstoffen voor zijn of haar lichaam worden uit jouw voeding en lichaam gehaald. Vandaar dat je als zwangere vrouw iets meer moet eten dan een niet-zwangere. Maar zeker niet voor 2! De toestand van jouw lichaam als je zwanger wordt is cruciaal voor de uitkomst die een zwangerschap zal hebben. Een gezonde mama geeft vaker een gezonde baby. Heb jij onvoldoende voedingsstoffen beschikbaar? Dan zal dit gevolgen hebben. Ook jouw eigen celgezondheid speelt in een zwangerschap een belangrijke rol.

Wat weten we uit onderzoeken?

Omega 3 vetzuren in de zwangerschap

Onderzoek wijst uit dat omega 3 vetzuren (een belangrijk onderdeel van celgezondheid) tijdens de zwangerschap een belangrijke rol lijken te spelen in de gezondheid van ongeboren kinderen. Volgende zaken vond ik terug in onderzoeken:

 • Suppletie met omega 3 vetzuren in het derde trimester van de zwangerschap vermindert het risico op astma en lagere luchtweginfecties bij de baby’s (Bisgaard, et al., 2016).
 • Omega 3 vetzuursuppletie zou kunnen helpen om premature bevalling te voorkomen. Ook zou het helpen pre-eclampsie te vermijden. En het geboortegewicht zou hoger liggen. De kwaliteit van je supplement is wel van cruciaal belang zodat je geen overdosis kwik binnenkrijgt. (WHO, 2019).
 • Een betere oog-handcoördinatie en psychomotorische vaardigheden kunnen ontstaan vanuit omega 3 suppletie tijdens de zwangerschap. Ook mentaal presteerden deze baby’s beter.(Greenberg, Bell, & Van Ausdal, 2008)
gezonde zwangerschap
Verwelkom jouw baby in een warm nestje

Vetoplosbare vitamines en zwangerschap

Naast de vetzuren zijn ook de vetoplosbare vitamines belangrijk. Deze vitamines kunnen stapelen als je ze in te hoge dosis neemt. Zeker tijdens de zwangerschap wordt om deze reden liefst niet gesuppleerd met vitamines A, D, E en K. Daarom is het belangrijk om prenataal al een zo optimale voedingsstatus van deze vitamines te hebben.

Vitamine E

 • Hogere hoeveelheid vitamine E in het serum van de zwangere zou zorgen voor betere Apgar-scores (score bepaald om gezondheid baby na de bevalling te bepalen) en groei van de baby. Hoge vitamine E waarden in navelstrengbloed zouden wel een negatieve impact hebben op de foetus. (Hanson, et al., 2019)
 • Vitamine C en E zouden de kans op pre-eclampsie en een premature bevalling verminderen. Toch lijkt suppletie tijdens de zwangerschap ook de kans op verhoogde bloeddruk (bij mama) en laag geboortegewicht te laten stijgen. (Hovdenak & Haram, 2012) Deze waarden optimaliseren voor een zwangerschap lijkt me dus ideaal!

Vitamine D

 • Lage vitamine D status van de toekomstige moeder kan de groei van het skelet van de baby verzwakken en de tandmineralisatie negatief beïnvloeden. Het is een risicofactor voor een niet optimale foetale groei en een niet zo goed functionerend immuunsysteem (Hovdenak & Haram, 2012).
 • Sommige studies lijken te suggereren dat vitamine D suppletie tot normale waardes ervoor zou kunnen zorgen dat de kans op pre-eclampsie daalt. (Moon, Harvey, & Cooper, 2015)
 • Er zijn onderzoeken die een verband suggereren tussen lagere vitamine D waardes bij de aanstaande mama en zwangerschapsdiabetes. (Moon, Harvey, & Cooper, 2015)

Vitamine A

 • Vitamine A suppletie heeft een positieve impact op het geboortegewicht en de groei van baby’s bij HIV-geïnfecteerde moeders. Dit kan gelinkt zijn aan het effect op het immuunsysteem. Vooral bij hoogrisicozwangerschappen zou dit nuttig zijn. Te hoge concentraties zijn schadelijk voor het ongeboren kind. (Hovdenak & Haram, 2012)

De onderzoeksresultaten zijn niet altijd even helder of consistent. Zeker tijdens een zwangerschap zou ik voorzichtig zijn met suppletie. Als je de waarden van belangrijke vitamines en mineralen al voor de zwangerschap op een goed niveau kunt krijgen, dan zegt mijn gezond boerenverstand dat je meer kans hebt op positieve gevolgen. Als jij zelf met vragen rond dit thema zit, kun je best jouw behandelaar contacteren.

Een gezonde zwangerschap begint op tijd.

Hoe beter jij jezelf kan voorbereiden op je zwangerschap, hoe meer jij jouw kindje van in de basis kan meegeven. Een gezonde levensstijl kun je immers niet van de ene dag op de andere opbouwen. Dit is iets waar je echt de tijd voor moet nemen. Vaak zie ik zwangeren die plots de sigaret laten omdat ze zwanger zijn. Of vrouwen die dan van de koffie gaan omdat ze horen dat te veel tassen koffie per dag hun ongeboren kind schaden. Geen idee of jij veel koffiedrinkt, maar plots minderen in koffiegebruik kan ervoor zorgen dat je ontwenningsverschijnselen krijgt zoals hoofdpijn. Het is niet voor niets dat sommige mensen elk weekend hoofdpijn hebben omdat ze dan hun koffieregime van op het werk doorbreken.

Hoeveel fijner zou het niet zijn om deze zaken te doen voor je een kindje verwacht. Als een soort warme welkom om jouw kindje in je leven uit te nodigen. Want een zwangerschap voorbereiden is veel meer dan wat foliumzuur slikken en seks hebben. Een optimale start begint bij een gezond lichaam voor je zwanger probeert te worden. Jouw lichaam zal immers 9 maanden lang het huisje zijn van je baby. Een goed opgeruimd huisje nodigt die baby uit om het zich lekker gezellig te maken. Hier moet je wel tijd voor maken.

zorgeloze zwangerschap
Een goede voorbereiding geeft je minder zorgen

Begin bij een optimale voedingsstatus

Zoals je hierboven al kon lezen in de onderzoeken, is jouw voedingsstatus van groot belang voor de gezondheid van je baby. Jouw kindje wordt namelijk in jouw buik gebouwd met stoffen die in je lichaam voorhanden zijn. Heb jij dus bepaalde stoffen niet op voorraad en neem je ze onvoldoende op via de voeding, dan kan dit ervoor zorgen dat er sneller bouwfoutjes ontstaan. Foliumzuur is hier een van de meest bekende omdat dit bij tekorten ervoor kan zorgen dat er een open ruggetje ontstaat of een hazenlip. Gezien de dagelijks benodigde hoeveelheid foliumzuur moeilijk uit voeding te halen is, wordt aan vrouwen met kinderwens suppletie aanbevolen.

Maar niet enkel foliumzuur staat best goed voor een zwangerschap. Als jouw ijzerwaarden niet zo ideaal staan, kun je veel sneller last krijgen van bloedarmoede bijvoorbeeld met bijhorende klachten. Sommige vitamines en mineralen kun je nog prima tijdens de zwangerschap suppleren als dit nodig is. Andere zijn gevaarlijker zoals hierboven al te lezen was. Ik ben dan ook grote voorstander om alle vitamines en mineralen al te optimaliseren voor je zwanger bent. Zo kun je je tijdens een zwangerschap focussen op wat echt telt.

Opgelet voor dure poep

Nu hoef je zeker niet naar de winkel te gaan lopen om supplementen aan te kopen. Overdaad schaadt hier. Ook bij supplementen! En vaak koop je de verkeerde supplementen van ondermaatse kwaliteit waardoor je ze zelfs amper opneemt en ze gewoon rechtstreeks in je toilet terecht komen. Zonde van het geld die dure poep! Een cruciale factor in deze opname die ik doorheen mijn ervaring ontdekte is de dikte van het celmembraan. De hoeveelheid vitamines in je bloed lijkt misschien geweldig, maar ze moeten hun werk doen in je cellen. Als ze niet in je cellen geraken, ben je dus helemaal niets met die mooie waardes. Je bloed dient louter ter transport in dit geval. 

Ben je niet zeker of jouw celgezondheid wel is wat het zou moeten zijn? Dan is mijn celgezondheidpakket vast iets voor jou! Klik hier om jouw afspraak te maken om je celgezondheid te meten.

van zwangerschap naar nieuw leven
Gezondheid begint al van voor de wieg.

Gezonde levensstijl is key voor een gezonde zwangerschap

Een gezond voedingspatroon. Daar start het mee. Goede gewoontes voor de zwangerschap zijn gemakkelijker vol te houden eens de baby er is. Wist je trouwens dat die hardnekkige zwangerschapskilo’s niet zo onschuldig zijn? Op langere termijn kunnen ze een negatieve impact hebben op jouw gezondheid.

Door een actievere levensstijl heb je minder last van typische zwangerschapskwaaltjes. Na de bevalling sta je sneller terug op je benen en recupereer je aanzienlijk beter. Zwanger een marathon lopen vind ik er wat over. Maar aangepaste beweging is zeker een meerwaarde. Je voelt je er beter door en je ongeboren baby vaart er wel bij. En het is nog leuk ook als je de sport vindt waar jij je goed bij voelt.

Gezonde gewoontes zijn aanstekelijk

Gewoontes die je al aangenomen hebt voor de zwangerschap, ga je soms moeilijker nog veranderen. Heb jij vooral gezonde gewoontes? Dan leer je onbewust deze gewoontes aan aan je kinderen. Ze stelen immers heel veel met hun ogen. De omgeving waarin ze vertoeven bepaalt hun gemak of worsteling met een gezonde levensstijl. Kinderen die hun ouders vaker fastfood zien eten, gaan deze gewoonte gemakkelijker overnemen. Als er in het gezin nooit frisdrank wordt gedronken, gaan kinderen vaker zelf ook minder frisdrank gaan drinken. Let er maar eens op bij jezelf. Hoeveel gewoontes heb jij al gespot die je met de paplepel ingelepeld hebt gekregen?

Wil jij graag binnenkort aan kinderen beginnen en wens je mijn deskundige begeleiding zodat jij optimaal aan je zwangerschap kunt starten? Dan is mijn fertiliteitstraject jouw ideale maatje. Ontdek deze hier

Bronnen

Bisgaard, H., Stokholm, J., Chawes, B., Vissing, N., Bjarnadóttir, E., Schoos, A., . . . Stark, K. (2016). Fish Oil-Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. The New England Journal of Medicine, 2530-2539.

Greenberg, J., Bell, J., & Van Ausdal, W. (2008). Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy. Reviews in Obstetrics & Gynecology, 162-169.

Hanson, C., Lyden, E., Furtado, J., Van Ormer, M., Schumacher, M., Kamil, A., . . . Anderson-Berry, A. (2019). Vitamin E status and associations in maternal-infant Dyads in the Midwestern United States. Clinical Nutrition, 934-939.

Hovdenak, N., & Haram, K. (2012). Influence of mineral and vitamin supplements on pregnancy outcome. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 137-132.

Moon, R., Harvey, N., & Cooper, C. (2015). Influence of maternal vitamin D status on obstetric outcomes and the fetal skeleton. European Journal of Endocrinology, R69-R83.

WHO, t. s. (2019, 12 18). Marine Oil supplementation to improve pregnancy outcomes. Retrieved from eLENA: https://www.who.int/elena/titles/bbc/fish_oil_pregnancy/en/

Het mooiste geschenk voor jouw ongeboren kindje is een warm nest. 

Zowel door met liefde en aandacht jouw kindje te mogen verwelkomen in deze wereld.

Als door een fysiek warm nestje te vormen bestaande uit jouw fysiek vitale lichaam.

Geef jouw kindje nu de beste start!

Fertiliteitstraject concreet:

 • Premium individuele begeleiding in 4 extra uitgebreide sessies van 1,5 uur per maand
  • 3 sessies met manuele behandelingen zoals (voet)reflexologie, dieptemassage, ontspanningsmassage, energetische massages plus een magnetisch voetenbad om je ontgiftingsproces te stimuleren.
  • 1 sessie met hands-on adviezen en extra verdiepende inzichten in je problematiek vanuit de (medische) astrologie.
 • Persoonlijk geïndividualiseerd therapieplan met bijhorende doelen zodat jij steeds zicht hebt op de volgende stappen.
 • Natuurgeneeskundige duiding vanuit de iriscopie, temperamentenleer en fysionomie zodat jij je zelfkennis vergroot. Zelfkennis is immers het begin van wijsheid.
 • Extra informatie en werkboeken om je proces te ondersteunen tussen de sessies door zodat jij nog sneller resultaat ziet.
 • Tussentijdse opvolging en extra ondersteuning. Zo heb je een kort lijntje om mooi on track te blijven.
 • Premium prijs: 497 euro

Wie ben ik?

Hallo, mijn naam is Caroline Risack. Ik ben een doorwinterde astrologe, naturopate en vroedvrouw in opleiding. Gedurende de jaren waarin ik voornamelijk met vrouwelijke klanten werkte, was ik getuige van de grote toegevoegde waarde van een holistische aanpak om tot een gezond hormonaal evenwicht te komen.

Mijn deskundige begeleiding helpt vrouwen om zich aan te passen aan hun natuurlijke ritmes en de flow in hun leven te vinden. Ik leer elke vrouw haar lichaam te eren en voeden als een heilige tempel.

Mijn missie is om vrouwen opnieuw te verbinden met hun ziel, oerkracht en fysiek lichaam, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen geven.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.